Херсонщина надихає переселенку на гончарські шедеври

З програмістів — у гончарі! Колишня кримчанка Тетяна Болгарова 20 років розробляла сайти і гадки не мала, що її покликання в іншому.

Вже декілька років жінка створює керамічні чашки, глечики, тарілки. Так склалося, що гончарський дар у собі Тетяна відкрила після відомих подій у країні. Через окупацію Криму жінка з сином були змушені виїхати з півострова. Трохи пожили в Західній Україні, де їх радо прийняли місцеві.

От тільки клімат не підійшов. І мати з сином перебралися на південь, поближче до улюбленого Криму. Якось жінка потрапила на Зелені хутори Таврії, там зазирнула на хутір гончара і... як кажуть, понеслося! Народне ремесло так захопило колишнього програміста, що забувши про «софти» і «3-D-макси», Тетяна з головою поринула у світ кераміки.

— Це старовинне ремесло. Поки чоловіки здобували їжу, жінки робили посуд. Але я намагаюся не лише копіювати техніку, а й привносити у роботи щось своє, приміром, малюнки. Хоча є в мене й автентичні узори, притаманні тому чи іншому регіону України. Також використовую італійську техніку з графіті, — розповідає майстриня.

Роботи Тетяни особливі. Можливо, тому, що вона переселенка, вироби, здається, просякнуті любов'ю до Криму. Сама мисткиня зізнається: з півостровом, на якому прожила понад 30 років, вона подумки завжди.

І людям, котрі купують кераміку, завжди розповідає — а знаєте, я з Криму! Крим — це Україна! Із Тетяною Болгаровою ми познайомилися на Кам'янській Січі. На тамтешньому ярмарку роботи переселенки виявилися дуже популярними.

Марина САВЧЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон