Населення Херсонщини на межі катастрофи

Офіційна статистика – лякає, а реалії життя ще більш «страшні».

Цими днями заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук Олександр Гладун офіційно заявив, що в Україні відбувається «обезлюднення» певних територій у результаті зменшення населення, в тому числі й шляхом еміграції.

Чиновник заявив, що сьогодні в Україні проживає всього лише 42,3 мільйона чоловік. На момент написання матеріалу (15 година 15 хвили, 2 травня, 2018 року) в Україні%

Чисельність населення – 42 256 354 особи.

Чисельність чоловічого населення – 19 437 530 осіб (46.0%).

Чисельність жіночого населення – 22 818 824 особи (54.0%).

Народилося цього року – 152 077 тис дітей.

Народилося сьогодні – 797 дітей

Померло в цьому році – 215 502 тис осіб

Померло сьогодні – 1 130 осіб.

Мігрувало в цьому році – 12 121 осіб

Мігрувало сьогодні – 64 особи.

Зростання чисельності населення в цьому році – 51 304 (мінус)

Зростання чисельності населення сьогодні – 269 (мінус).

Джерело: Департамент з економічних і соціальних питань ООН: Відділ народонаселення

При цьому слід зазначити, наголосив фахівець, що офіційна статистика не враховує активну міграцію – наприклад, гастарбайтерів і студентів, які виїжджають з України і залишаються закордоном тимчасово або назавжди.

Демограф застерігає, що падіння чисельності до критичного рівня може мати серйозні наслідки для держави, а саме «втрати» деяких територій України.

«Положення країни у світі визначається двома факторами: перший – економічний розвиток, а другий – чисельність населення. У нас зараз виникає ситуація, коли може статися так, що населення не буде займати всю територію України і буде відбуватися втрата певних територій», - зазначив він.

Зокрема, Гладун зазначив, що з 1993 року Україна втратила 10 мільйонів населення, з них два-три – внаслідок окупації Криму і частини Донбасу, а більше п'яти – через зниження народжуваності.

Цю цифру підтверджують і дані Державної служби статистики України: «У 1990-му році населення України складало 51,8 мільйона осіб, а в 2017 році скоротилось до 42,482».

Країна втрачає в середньому по 2,2 – 2,3 мільйона населення кожних 5 років.

Микола Кулеба, Уповноважений Президента України з прав дитини під час виступу в Херсоні на конференції «Зцілюючи родину – будуємо майбутнє»: «Сьогодні статистика невтішна. За роки незалежності країни дитяче населення зменшилось майже в 2 рази і сьогодні становить 7,6 млн».

Окрім того, він заявив, що Україна посідає 186 місце у світі за покажчиком народжуваності і 13 місце у світі – за покажчиком вимирання нації.

Печалька...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон