Херсонці згадали Великого Кобзаря

Сьогодні, 9 березня, у Херсоні відзначали 204-ту річницю з Дня народження великого Кобзаря, відданого сина своєї неньки України – Тараса Григоровича Шевченка.

На честь цієї визначної дати в Херсоні на площі біля погруддя Тараса Григоровича Шевченка відбувся урочистий мітинг, на який завітали звичайні херсонці, військові, діячі мистецтва, представники духовенства, представники влади, ЗМІ.

Прийшли до Шевченка також активісти з плакатами, які цитували віршовані рядки з творів Шевченка та лозунги про невдоволення роботою цієї влади, про Майдан та війну.

Розпочався захід не так як зазвичай, а з покладання квітів до погруддя Т. Шевченка та виконання пісні, покладеної на вірші Великого Кобзаря «Реве та стогне Дніпр широкий...», учасниками ансамблю Обласного палацу культури.

На мітингу був присутній голова ХОДА Андрій Гордєєв, який звернувся до херсонців: «Остап Вишня колись сказав одну фразу, яка, напевно, в цілому характеризує Тараса Шевченка та його значення в історії України: «Достатньо було одного Тараса, аби зберегти націю».

Я радий тому, що сьогодні на цьому мітингу забралася вся громада: і влада, і громадськість, і опозиція. Це тому що в нас пророк один, саме той, який був народжений для того, щоб наша нація відбулася».

До слова долучився і міський голова Херсона Володимир Миколаєнко: «Мабуть, немає жодної людини в нашій країні, дорослої людини, яка б не знала хоч пару рядків Тараса Шевченка, жодної людини, у серці якої поезія не відгукнулася б болем і повагою.

Саме Тарас тонкою лінією об'єднав всю Україну – від Чопа до Донбасу, від Криму до Сум. Дійсно, нам треба пишатися тим, що ми об'єднуємося навколо таких цінностей, бо це вказує на те, що ми нація – доросла, самодостатня».

Лунали на заході і вірші Великого Кобзаря: «І виріс я на чужині», «Кавказ», «Заповіт». До речі, «Заповіт» розповідали різними мовами учні Херсонської загальноосвітньої школи І і ІІ ступенів №16 із вивченням мов національних меншин.

Деяке виконання творів Шевченка було настільки щирим та просоченим болем від сьогоденної несправедливості та безвиході, що просто проймало сліз:

Нам тільки плакать, плакать, плакать

І хліб насущний замісить

Кривавим потом і сльозами.

Кати знущаються над нами,

А правда наша п'яна спить.

Коли вона прокинеться?

(«Кавказ»)

А ще лунали присвяти Тарасу Григоровичу. Так, вірш Ліни Костенко «Кобзарю» прочитала патріотка та поетеса Любов Пронько.

Завершилися урочистості спільним виконанням пісні «Реве та стогне Дніпр широкий...» всіма присутніми херсонцями.

Наталія РОЖКОВАН
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон