З вулиць Херсонщини треба забрати собак

Як завжди, наприкінці зими та початку весни спостерігається активізація «гуляння» бродячих собак – вони цілими зграями бігають вулицями.

Минулого року в газеті порушувалася «собача» тема - розповідали про те, як у Маринську собака покусала дитину. Наразі, уже вдруге.

В Інтернеті з'явилася публікація мешканки Горностаївки Ольги Олейник стосовно цієї теми. Думаю, краще не висловиш побоювання за безпеку дітей та обурення щодо бездіяльності відповідальних осіб. Тож передаємо висловлене Ольгою Олейник 16 лютого 2018 року:

«Кожного ранку біля школи я бачу одну і ту саму картину вже майже рік. Діти біжать, поспішаючи на урок, зовсім маленьких здобувачів освіти ведуть батьки, трохи старші йдуть самі.

І кожного ранку, ось уже майже рік, всіх цих дітей супроводжує зграя собак. Зараз весна і ситуація ускладнилася, собак стало ще більше, і що вони витворяють перед тими самими шкільними дверима... кожен може собі уявити...

Що побудило написати пост? Та набридло терпіти, не хочеться скандалити, але це не природньо. Сьогодні чиясь дитина йшла, а та собака, завбільшки як сама дитина, облизувала їй портфель. Треба було бачити перелякані очі тієї дівчинки!

Я не розумію, невже це обурює тільки мене? Це школа, це діти! Невідомо, що за собаки. Невже керівництво школи не бачить ситуацію?

Що треба, щоб вирішити питання? Щоб ці звірі покалічили чиюсь дитину?»

Очевидно, ніхто не зреагував на слова жінки, яка передала свої переживання та застереження, і ніяких дій ніхто не вживав – все та ж картина біля школи. І вона знову 21 лютого ц. р. пише у Фейсбук, знову подає світлини. на яких собаки на порозі школи:

«БОЛЮЧЕ ПИТАННЯ ..... ПРОДОВЖЕННЯ

І знову доброго ранку, говорять нам пси біля нашої рідної школи. Не просто доброго ранку, а майже не кинувся здоровий рижий пес.

Я знаю, що є незадоволені тим, що я висвітлюю дану тему, але терпіти не можна. Я не буду бігати по всім інстанціям, щоб чути одну й ту саму відповідь - що ми можемо зробити?

Можете, невирішуваних питань немає, і я буду щодня висвітлювати дане питання поки його не розв'яжуть. Я не хочу боятися ходити до школи, я не хочу боятися відпускати дітей до школи.

Дехто говорить, що керівництво школи ні до чого. А навіщо тоді воно? У моєму розумінні, для того, щоб забезпечувати нормальний і безпечний процес навчання як учням, так і вчителям. Вчителі навчають, керівники ствоюють для цього умови.

Повинні бути звернення у відповідні органи, не реагують на звернення - треба йти далі. Треба діяти, а не сидіти на місці і чекати, коли проблема розв'яжеться сама. Не розв'яжеться, вона буде тільки більшою.

Я маю надію, що батьки мене підтримають і ми всі разом будемо порушувати це питання і поширювати інформацію, поки не буде результату - бо буде пізно, коли скалічать дитину».

Коли на вулицях бігають собаки, дехто думає про їх захист та годівлю, а дехто – про свою безпеку та безпеку дітей. Захищати треба – але яких собак?

Те, що собака друг людини, доведено давно. Собака вірно служить нам, виконуючи різноманітні функції: охороняє квартири, бере участь у воєнних операціях, і пошукових заходів, приходить на допомогу людям у воді, служить поводирем для незрячих, тішить своєю присутністю дітей і рятує від самотності одиноких людей. Тому й любимо ми собак. Щоправда, домашніх.

А яку любов даруємо безпритульним псам, яких щодня бачимо на вулицях? До Кримінального Кодексу внесли зміни, які посилили кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами: встановлено нові штрафи – тепер вони складають 3 400 – 5 100 гривень з конфіскацією тварин, якщо для неї існує загроза з боку господаря ( раніше було 153 – 357 гривень).

З боку господаря – отже це стосується домашніх тварин.

За законом України про захист тварин від жорстокого поводження, собаки це – домашні тварини. А домашні тварини відрізняються від усіх інших тим, що їх утримують люди. Ті ж, що бродять вулицями – дикі.

До тож на вулиці вони непотрібні, тому, що гадять, кидаються, гавкають, кусають, розносять хвороби. Багато хто, з так званих, зоозахисників, захищаючи бродячих собак на кшталт: «Не смійте чіпати - ми їх любимо, ми їх годуємо» - тим самим популяризують подальше перебування їх на вулиці та створення небезпеки людям.

Можливо я висловлю неординарну думку. Але скажу. На моє розуміння цієї проблеми, на мій погляд пересічного громадянина, захисту підлягають рідкісні види тварин, а не бродячі агресивно налаштовані до людей, собаки, яких на вулицях зграї.Для чого їх захищати, з якою метою? І яким чином це робити?

До того ж, у нас права людини знаходяться на першому місці, а не собаки. Є безпека, цінність свобода людини. І коли бачиш, що бігає зграя величезних собацюр, то думаєш, як би дійти безпечно додому, а не як їх захистити.

Однозначно, комунальники повинні забрати собак з вулиці: яким шляхом і засобами вони це зроблять – їхня справа.

Любов РУДЯ
газета "Сільські новини"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон