На Херсонщині провели навчальний семінар для сільгоспвиробників

Щоб сільгоспвиробники могли успішно працювати, їм потрібні сучасна техніка, якісне насіння, засоби захисту рослин і, звичайно, гроші, щоб все це придбати.

Тож, проведення у Горностаївці семінару з питань підготовки весняно польових робіт, де обговорили й тему «Аграрні розписки в Україні», саме на часі. Адже про новації, які реально вже понад 3 роки працюють в інших регіонах, мало хто знає в нашому районі.

У семінарі взяли участь керівники району та територіальної громади, фермери, одноосібники та агрономи великотоварних сільгосппідприємств. Насампочатку голова районної державної адміністрації Олександр Єрохін привітав учасників, зазначивши, що в районі 85 тисяч гектарів ріллі, яка потребує обробки, і без новітніх технологій нині важко досягти гарних результатів.

Тож проведення такого семінару допоможе сільгоспвиробникам зорієнтуватися та поліпшити виробничі показники й отримати кращі прибутки.

А начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Петро Черничко надав більш ширшу інформацію про доробки агропромислового сектору в районі, заплановані обсяги посівів, наголосив на деяких проблемних питаннях сільськогосподарської галузі, а також повідомив про діючі програми державної підтримки галузі.

З детальною інформацією про можливість участі в проекті аграрних розписок в Україні учасників семінару поінформував куратор Валерій Яценко. Проект «Аграрні розписки в Україні» здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC, Група Світового банку) у партнерстві зі Швейцарського Конфедерацією у відповідності до закону України «Про аграрні розписки», впроваджуються за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства і Міністерства юстиції України.

- Мета проекту – покращення доступу до фінансових ресурсів, - зазначив Валерій Яценко. - За допомогою аграрних розписок сільгоспвиробники отримують переваги спрощеного доступу до фінансових та матеріально-технічних ресурсів, можливість збільшення обсягу заставного майна та зменшення ризиків від кредитів.

Під час презентації проекту присутніх ознайомили з різними аспектами даного питання, видами аграрних розписок, їх законодавчим регулюванням. Сільгоспвиробники отримали детальну інформацію, як оформити аграрні розписки, зокрема, дізналися, що розписки підлягають нотаріальному посвідченню та внесенню до реєстру, а кредити повертаються за рахунок майбутньої сільгосппродукції.

Аграріїв зацікавила інформація, тож вони з'ясовували можливості отримання кредитів. Згодом в кулуарах говорили, що аграрні розписки можуть зайняти свою нішу на ринку кредитування, коли сільгоспвиробники будуть мати різноманітні пропозиції від банків та інших фінансових установ, переробників сільськогосподарської продукції, компаній, які пропонують насіння, добрива, засоби захисту рослин, сільськогосподарську техніку та обладнання, надають послуги зі збору та збереження врожаю.

Свої послуги стосовно швидкого надання кредитів на особисте селянське чи фермерське господарство, пропонував і представник Кредитної спілки «Бебко Фінанс» Віталій Гавриш.

Окрім цього, учасникам семінару було доведено іншу тему, що може посприяти веденню аграрного бізнесу: представники провідних компаній із виробництва засобів захисту рослин Юрій Святецький, Дмитро Бабенко, Олексій Жужа, Василь Марчук поінформовали сільгосптоваровиробників про нові перспективні сорти та гібриди соняшника, фунгіцидний захист зернових рослин та презентували органічне добриво, що створено для збалансованого землеробства.

Учасникам семінару надано також друковану рекламну продукцію та контактні дані провідних компаній.

Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон