У Херсоні відзначили 100-річчя бою під Крутами

Сьогодні, 29 січня у Херсоні, як і по всій країні, відзначили 100-ту річницю з дня, коли відбувся найбільш самовідданий, один з найжорстокіших боїв за історію незалежності України – бій під Крутами.

Ця подія сталася 16 (29) січня 1918 року. З нагоди цієї пам'ятної дати в Херсонському краєзнавчому музеї відбувся культурно-просвітницький захід «У боротьбі за Україну».

Розпочав захід голова Херсонської обласної адміністрації Андрій Гордєєв, звернувшись до присутньої молоді: «У свій час група активних молодих людей, такі, як ви, вийшли на площу міста і сказали: «Ми хочемо жити в Україні». Це був інтуїтивний крок, але дуже важливий для історії.

Саме ці молоді люди вийшли напереріз більшовицьким регулярним військам, зупинивши їх ціною власного життя. Тоді і була створена Українська народна республіка - справжня, наша.

Сплинуло майже 100 років, коли у нас створилися ЛНР і ДНР, коли кіборги в Донецькому аеропорті зупинили «регулярні війська», коли молоді люди на Херсонщині вийшли і сказали, що вони хочуть жити в українській державі, зупинивши тим самим марш-бросок з Криму. Давайте пам'ятати ці гіркі уроки історії і будувати свою молоду державу», - закликав Андрій Гордєєв.

Увазі присутніх херсонців була запропонована презентація «У боротьбі за Україну», яку провів науковий співробітник науково-експозиційного відділу історії краю музею Андрій Микитюк.

Під час показу слайдів з історичними фотографіями та документами, Андрій Микитюк розповів херсонцям факти, пов'язані з Боєм під Крутами: «Почалося все з того, що Рада народних комісарів Росії надіслала ультиматум Українській Центральній Раді про те, щоб вона здала свої повноваження та визнала владу більшовиків. УЦР відмовилась це роботи і почала готувати війська.

Розпочалася більшовицька війна. Студенти не хотіли оставатися осторонь цієї боротьби. Вони вирішили створити свій Студентський курень. Майбутні бійці цього куреня навчалися в Київському університеті Cв. Володимира. Взагалі, скрізь – в університетах, гімназіях – відбувалися зібрання студентського віче.

У Педагогічному музеї в Києві реєстрували майбутніх бійців Студентського куреня, які їхали сюди з усіх куточків держави. Звідси вони йшли до військової школи, де сім днів проходили навчання. Але їх не пускали на фронт. Та своїм обуренням і зусиллями вони домоглися того, що поїхали потягами на станцію Бахмач. Вже зі станції Бахмач студенти приїхали на станцію Крути, де їх командиром став Аверкій Гончаренко».


Учасники тематичного заходу «У боротьбі за Україну» побачили карту бойових дій під Крутами та дислокацію Студентського куреня та більшовиків.

«Запеклий бій тривав і вдень і вночі, 29 січня 1918 року, рівно сто років тому. Внаслідок великого наступу більшовиків Аверкій Гончаренко разом з військом був змушений відступити і обороняти Київ, але Студентський курень цього наказу не послухав, а пішов прямо на більшовиків, які їх перехопили...

Завдяки мужньому вчинку студентів, які усі загинули, війська Аверкія Гончаренка змогли перегрупуватись, щоб захистити Київ», - розповів Андрій Микитюк.

По завершенні заходу Андрій Микитюк ознайомив усіх бажаючих з виставкою інформаційно-просвітницьких стендів Українського інституту національної пам'яті «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921 років».

Наталія РОЖКОВАН
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон