Херсонщина: госпітальний округ буде наш?

Заради отримання Каховською центральною районною лікарнею статусу опорної депутати міськради вирішили виділити їй майже 3 млн. гривень.

Півтора місяці знадобилося Каховській міській раді, аби виділити кошти на придбання необхідного обладнання для центральної районної лікарні.

У такій необхідності народних обранців неодноразово переконували голови райдержадміністрації Валерій Салтиков і райради Тетяна Тертична. Вони повідомили міським депутатам, що проти створення госпітального округу з центром у Новій Каховці виступили всі навколишні районні ради. Вони ж запропонували перенести цей центр до Каховки.

— Наші колеги з Горностаївки запитали: ''Чому між центрами відпо­відних госпітальних округів у Бери­славі й Новій Каховці така маленька відстань? І чому ми не можемо обслуговуватися й надалі у Каховці, яка нас цілком влаштовує?''. Проте відповіді на ці питання так і не пролунали. Хоча за всіма показниками саме Каховська ЦРЛ стоїть набагато вище за інші лікарні, — говорить Тетяна Тертична.

— У разі отримання Новокахов­ською ЦМЛ статусу опорної лікарні туди надходитимуть усі державні кошти. Інші лікарні в районах будуть утримуватися коштом органів місцевого самоврядування. Чомусь обласне керівництво підтримує ідею створення округу з центром у Новій Каховці. Їм байдуже, що люди з Верхнього Рогачика чи Великої Лепетихи будуть їздити туди на лікування, — додав Валерій Салтиков.

Інші питання виникли і у депутатів Каховської міськради. Зокрема, обранець від партії ''Укроп'' Володимир Яхно дивується: ''Якщо ми зараз передамо кошти на придбання обладнання ЦРЛ, чи не стане так, що потім на нього претендуватимуть створювані в Каховському районі ОТГ? Може, краще нам самим придбати необхідну техніку й надати її в оренду лікарні на безоплатній основі?''.

— Так вчинити ми не зможемо, — заперечив начальник фінансового управління міськради Олександр Гончаров. — Існує фінансова дисципліна. Міськрада не може купувати спеціалізоване медичне обладнання. Ми ж не займаємося медичним обслуговуванням населення, на відміну від районної лікарні.

Водночас присутні на сесії міськради депутати з Херсонської облради і Каховської райради не змогли сказати, якою буде точна вартість цього обладнання, оскільки ціни постійно змінюються і розбіж­ність може виявитися досить таки значною.

Зрештою, міськрада вирішила надати необхідні кошти, але в своєму рішенні вказала перелік обладнання, на яке мають піти ці гроші. Зокрема: коагулятор лазерний, апарати штучної вентиляції легень, колоноскоп, по 5 протипролежневих матраців і функціональних ліжок, підйомники для інвалідів для відділення неврології, створен­ня комп'ютерної мережі вартістю 350 тис. грн. тощо.

Попри те, що шанси перенести центр госпітального округу до Каховки наразі є мізерними, депутатів міськради переконують у тому, що все це обладнання залишиться на місці і покращить обслуговування хворих.

Повертатися ж до цього питання народним обранцям доведеться ще не раз. Уже нині їм необхідно думати про перехід районного центру первинної медико-санітарної допомоги до громади міста. Інакше після створення ОТГ у Каховському районі і перспективи його ліквідації Каховка ризикує залишитися взагалі без первинної медичної допомоги.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон