В Херсонській школі гуманітарної праці згадували героїв

Вчора, 13 жовтня 2017 року, напередодні Дня захисника України і Дня козацтва, у Школі гуманітарної праці відбулася конференція «Слід великих європейців у історії Таврії».

На конференції згадали імена героїв, що присвятили своє життя служінню українському народу, який упродовж століть боровся за державний суверенітет України. Не обминули увагою і воїнів – учасників антитерористичної операції, вшанували хвилиною мовчання загиблих під час її проведення херсонців.

Серед запрошених гостей були козаки Херсонського Коша Українського козацтва, які розповіли дітям про історію виникнення козацтва, про різноманітні заходи, спрямовані на виховання справжніх патріотів, а також про те, як вони готують молодь до служби в Збройних Силах України. Учасники конференції вшанували пам'ять Гордієнка Костя Гордійовича. Цікавим є факт,що він 12 разів обирався кошовим отаманом Запорізької Січі, а також кошовим отаманом Кам'янської та Олешківської Січі.

Слухачі конференції також дізнались про жителів Херсонської області, які стали відомими: Гордієнко Кость Гордійович, Потьомкін Григорій Олександрович, Самойлович Данило Самійлович, Фальц-Фейн Фрідріх Едуардович, Береш Олександр Михайлович, Сергій Бондарчук - ці видатні особистості залишили помітний слід не тільки на Херсонщині, а й у історії Європи.

Спогадами про батька, відомого чемпіона світу, багаторазового чемпіона Європи поділилася його донька – Береш Валерія, яка є ученицею нашої школи. Вона згадує, що він був не тільки прекрасним спортсменом, хорошою людиною, але й люблячим сином, чоловіком та батьком. У нього була мрія - виграти олімпійське золото, яка, на жаль, не здійснилася, тому що він загинув у автокатастрофі. Мрію Олександра здійснив Валерій Гончаров, який виконав програму Береша і присвятив золото другу.

Так як на конференції було згадано не всі імена, які залишили помітний слід у історії Таврійського краю, тому оголошено конкурс творчих пошукових робіт «Україна в Європі, Європа в Україні: очима молоді», який триватиме з листопада по травень цього навчального року.

Лариса ВАЛЕНТИНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон