Спорт - це тенденція серед молоді та дорослих на Херсонщині

Хтось тренується просто для себе, комусь до душі ранкова пробіжка, а чиєсь серце полонили бойові мистецтва...

Мова про олімпійський вид спорту тхеквандо, осередком якого в наших краях став спортивний клуб «Хваранг-До».

З-поміж усіх єдиноборств чарує тхеквандо не тільки силою, а й красою. «Тхе» означає «удар ногою», квон — «кулак», або «удар рукою», до — «шлях» або «мистецтво». Таким чином, термін тхеквондо можна перекласти як «шлях (мистецтво) ноги та руки».

Як і багато інших бойових мистецтв, тхеквондо включає в себе спортивно-оздоровчий, практично-прикладний та філософський аспект.

Особливу увагу в тхеквондо приділено ударній техніці ніг: мистецтво в першу чергу виділяє удари ногами у русі, використовуючи їх ширшу зону ураження та силу, щоб вивести суперника з ладу на відстані.

Серед усіх бойових мистецтв ще у 13 років віце-президент та старший тренер Національної категорії клубу «Хваранг-До» (у перекладі «квітуча молодь») Мадонна Баранова обрала саме тхеквандо.

«Я мала конфлікт із хлопчиком в школі і не змогла постояти за себе. Саме тому батьки вирішили віддати мене на секцію. Це сталося 1 квітня і дещо схоже було на жарт», — розповідає усміхнена Мадонна.

Тренувалась все життя спортсменка у заслуженого тренера України Віктора Слюсара. У 2012 році здобула звання заслуженого майстра спорту України, має чорний пояс — 4-й дан.

Та найбільший здобуток тренера — це не особисті перемоги, а перші кроки її вихованців. Тренувати Мадонна почала рано, ще у 16 років її тренер довірив вести дівчині молодшу групу. Робота з дітьми зачарувала її серце, тож на цьому вона не зупинилась — отримала вищу освіту і стала тренером-викладачем вищої категорії.

Про «своїх» дітей Мадонна говорить щирими емоціями: «Раніше брала діток на тренування з 6–7 років. Та сьогодні діти гіперактивні і є малюки, які в 4–5 рочків можуть обійти семирічних. Звичайно, малечі не вистачає уваги, але декілька тренувань вже починають напрацьовувати їм дисципліну. Мені дуже подобається працювати із дітьми, це підбадьорює, заряджає їх безпосередністю та енергією».

В клубі функціонує і доросла група. Там вікових обмежень, по суті нема. Варто лише мати бажання тренуватись.

Насправді, поспілкувавшись із спортсменкою світового класу, відчуваєш, що вона щиро та віддано закохана у тхеквандо. Бойове мистецтво для неї не тільки робота із тілом, розвиток фізичних навичок, а й робота із душею. Особливу увагу у тренуванні своїх вихованців приділяє моральним цінностям, дисципліні, повазі. Говорить із дітьми про здоровий спосіб життя, ризики шкідливих звичок. Адже хвилюється за них, як за рідних.

Певно, найбільше щастя для справжнього тренера, певний критерій його роботи — це чемпіони, яких виростив і тренував від самого початку. Мадонна має на своєму рахунку вже не одного переможця європейського та світового рівнів.

«Моя гордість, яка здобула перемогу на Чемпіонаті світу в Італії, — Дарина Харечко (на фото справа разом з Мадонною Барановою) мала 4 важкі бої. А у фіналі зустрілась з кореянкою. Корея — родоначальник тхеквандо, це їх національний вид спорту. І ми сьогодні маємо такий рівень, що можемо не просто гідно вистояти, а й здобути перемогу в тих, у кого тхеквандо у крові», — розповідає Мадонна.

Із захватом говорить тренер про перемоги Миколая Кучерявого, Данила та Віктора Слюсарів, Анастасії Семенової, Олександри Плаксіної, Анастасії Скочкової — всі вони вже встигли показати високий клас і в Україні, і в Європі.

Та й що казати, адже тренер власним прикладом вчить дітей перемагати: Мадонна вже десять років перебуває у складі збірної України, є чемпіонкою світу та Європи. Більш того, була тричі номінована як краща спортсменка року Херсонщини і двічі перемагала у цій номінації.

Мають щоліта у клубі традицію — таборування.

«Зовсім нещодавно ми разом із дітьми повернулись із Карпат», — розповідає Мадонна. Це можливість не тільки відпочити, потренуватись, а й стати єдиною спортивною родиною.

Тренування у клубі «Хваранг-до» проходять в понеділок, середу та п'ятницю у Таврійську за адресою: вул. Вокзальна, 3а (колишній батальйон ДАІ) та у вівторок, четвер та суботу в Каховській ДЮСШ.

Хочемо нагадати, що новий навчальний рік — вдалий час для того, аби розпочати те, що обіцяли собі «з понеділка». Записати на заняття дитину або навіть спробувати у тхеквандо себе можна за телефоном +38 (050) 815–52–78.

Якщо у вас і досі залишились сумніви з приводу безпечності цього виду спорту, адже на перший погляд заняття бойовими мистецтвами не виглядають чудовою ідеєю, то завжди можна прийти і побачити все на власні очі. Однак хочемо переконати, що бойові мистецтва насправді далекі від того, що показують в кіно (криваві сцени та насильство). Більше того, заняття єдиноборствами дозволяють дітям отримувати величезну користь для фізичного й особистісного розвитку.

Яку ж користь приносять дітям заняття бойовими мистецтвами?

Малеча покращує концентрацію й самодисципліну. Заняття, зазвичай, починаються з поклону майстру та розминки. Потім діти тренують різні навички, зокрема удари руками й ногами. Усі ці вправи вимагають концентрації й самодисципліни. Батьки дітей, які займаються цим видом єдиноборств, відзначають, що їхні діти успішно розвивають ці навички.

Тренування постійно вдосконалюють фізичні якості: роблячи розминку, яка передбачає стрибки, розтяжку, віджимання й інші вправи, необхідні для оволодіння бойовими мистецтвами. Ці вправи зміцнюють м'язи й дозовано навантажують серцево-судинну систему. Ось чому тіло майстрів бойових мистецтв добре фізично розвинене, гнучке й має хороший тонус.

На заняттях вчать захищати себе від можливих кривдників, здобувати навички самооборони. Більшість спортивних експертів у своїх програмах роблять акцент на самооборону. В тхеквандо цей аспект навіть передбачає окремий вид змагань. Крім цього, тренери з бойових мистецтв вчать дітей правильно поводитись на вулиці, що дозволяє уникнути проблем з хуліганами.

Дисципліна — мрія всіх батьків! Діти починають учитись повазі з того моменту, як переступають поріг спортивної школи.

У бойових мистецтвах удари руками, ногами й інші рухи виконуються з почуттям поваги. Досвідчені інструктори бойових мистецтв завжди підкреслюють значення поваги та вчать своїх учнів бути ввічливими з учителями, батьками й однолітками.

Діти, які займаються бойовими мистецтвами, стають упевненими в собі. Система отримання різних данів (поясів) допомагає дівчатам та хлопцям ставити перед собою вимірні й реалістичні цілі. Оволодіваючи новою технікою, отримуючи більш високий дан, діти відчувають задоволення, яке супроводжує їх у подальшому житті.

Маленькі спортсмени допомагають один одному опановувати нові прийоми, отримувати дани й домагатись поставлених цілей на спарингах та інших спортивних заходах.

Спілкувалась Олександра МІШИНА
"Каховська ЗОРЯ"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон