Прихильники вільних знань зібрались у Херсоні

25-26 серпня 2017 року відбулася сьома конференція українських редакторів проектів Вікімедіа. У заході взяли участь 50 учасників з різних міст України,а також представники «Вікімедіа Польща» та члени «Вікімедіа РУ».

Конференція успішно досягла мети — продовжити дискусію про проекти Вікімедіа українською та окреслити нові питання та проблеми для вирішення. У центрі уваги традиційно була українська Вікіпедія — вільна енциклопедія. яку кожен може редагувати.

Конференцію відкрила Оля Нестеренко, ініціаторка, головний організатор заходу та бібліотекар Центральної міської бібліотеки імені Лесі Українки, у якій проходила конференція. Також учасників привітала Танчик Валентина Іванівна, заступник директора Херсонської централізованої системи, та Максим Ціж, член Правління «Вікімедіа Україна».

Програма заходу передбачала 20 теоретичних та практичних сесій, які були розділені на два потоки. Були обговорені підсумки освітньої програми, Вікімарафону 2017, зробленого щодо (не)свободи панорами, підсумки міжнародної конференції вікімедійців - Вікіманії, презентовані фотоконкурси, конкурси статей «Вікімедіа Україна», звучали доповіді про гендерний дисбаланс у Вікіпедії, особливості наповнення Вікіпедії на різні теми, а також навчання технічним навичкам.

Розпочинались обидва дні заходу з представлення та обговорення чернетки стратегічного напряму Руху Вікімедіа, що має визначити куди і як буде рухатися спільнота до 2030 року у прагненні досягти своєї мети: допомогти створити «світ, у якому кожна людина має вільний доступ до усіх знань людства». Уже у вересні її має бути фіналізовано, і тоді розпочнеться підготовка стратегічного плану на 3—5 років Фондом Вікімедіа, а також іншими організціями Руху.

Гостя з Польщі, Юлія Марія Кошевська, розповіла про поїздку Українськими Карпатами у рамках проекту «Етнографія Карпат». У рамках проекту передбачається створення документації етнографічної спадщини Карпатської дуги, тобто зафіксувати звичаї цього регіону у Польщі, Чехії, Словаччині, Україні, Румунії. Над проектом працюють вікіпедисти та працівники варшавського Етнографічного музею. Усі матеріали буде розміщено на Вікісховищі і їх можна буде використовувати для ілюстрування статей у Вікіпедії.

«Не зважаючи на те, що Херсон є найменшим з тих міст, які приймали такі щорічні конференції в Україні і вікіпедисти у цьому регіоні не є активними, захід вдалося провести на високому рівні. Я надіюсь що він стане хорошим прикладом для інших невеликих міст: українська вікіконференція будь-де здатна збірати цікавих та активних людей, що радо поділяться досвідом поширення вільних знань», — відмітив на закритті заходу, Максим Ціж, член Правління «Вікімедіа Україна».

На згадку про захід він також вручив бібліотеці світлину із міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю».

Підсумовуючи зроблене, Оля Нестеренко, організатор, сказала: «Мені дуже хотілося, щоб конференцію провели у моєму рідному місті, але проведення таких заходів вимагає багато зусиль. Окрім мене у місті не було інших волонтерів, щоб взяти участь в організації, тож я навіть не сподівалася, що Херсон виберуть, коли запропонувала. Організація забрала багато мого часу, і я дуже вдячна всім моїм друзям, родичам та співробітникам, які допомагали і підтримували мене, а також поставилися із розумінням до мого волонтерства.

Я мрію, щоб про наш захід написали ЗМІ, щоб більше людей дізналося про нього, про те, що роблять волонтери, і самі долучилися до цієї діяльності. Щоб наступного разу, коли Херсон прийматиме конференцію у себе, нас, херсонців, було значно більше. Між іншим, наша бібліотека надає послугу з безкоштовного навчання усіх охочих редагувати та створювати нові статті — тож я запрошую долучатися всіх охочих».

Наступна, восьма Вікіконференція, попередньо відбудеться у Києві. До нових зустрічей!

Організаційно-методичний відділ Херсонської ЦБС

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон