На Херсонщині дійшли руки до молочних рік

Мало не під ногами течуть молочні ріки. Та щоб напоїти молоком дітей, його треба купувати втричі дорожче і завозити хтозна звідки.

Саме так нині (але до слушного часу) ведеться у чотирнадцяти селах, які входять до складу першої на Херсонщині Кочубеївської об'єднаної територіальної громади. Вісімсот хлопчиків і дівчаток, котрі відвідують тутешні школи та дитсадки, справно отримують бюджетним коштом харчування із пастеризованим молоком чи стравами з нього.

Але оскільки свого переробного підприємства в навколишніх селах, та й у всьому Високопільському районі Херсонщини немає, це молоко доводиться купувати «за тридев'ять земель», і платити по 11—12 гривень за літр. А в той же час місцеві власники тисячі корів здають надоєне по 3,75 гривні за літр закупівельникам з Дніпропетровщини!

Доки сільські громади були роздробленими, й на думку не спадало, що стан справ можна змінити — свій завод з переробки молока ніхто з власників міні-ферм фінансово не міг «потягнути». Та ось громада об'єдналася, вирішила першочергові питання із латанням доріг і водогонів, створенням Центру первинної медико-санітарної допомоги. А там «дійшли руки до молочних рік».

ОТГ із центром у селі Кочубеївка виграло грант Агенції з міжнародного розвитку США, який має намір витратити на придбання молоковозу, холодильного обладнання та апаратури для пастеризації свіжого молока. Голова ОТГ Іван Дудар каже, що пунктом збирання та пастеризації молока опікуватиметься кооператив, який зараз організовують.

Умовою виділення гранту є паритетне фінансування: яку суму нададуть грантодавці (мова про 25—100 тисяч доларів США), таку мають зібрати й селяни. Але з цим зупинок не буде, оскільки справа вигідна: у майбутнього кооперативу покупці просто під боком — ті самі чотири школи та три дитсадки. Вони дешевше отримуватимуть якісний свіжий продукт. А власники корів — справедливі доходи, а не жалюгідну платню від перекупників, що часом менша від собівартості самого молока.

Надлишок сировини (приймати її надалі хочуть і від власників корів з сіл, що не входять до ОТГ) у Кочубеївці планують пустити на виробництво сирів та йогуртів, аби збільшити не тільки прибутки, а й кількість робочих місць. І закликають інші громади наслідувати їхній приклад. Адже не діло, коли худобу по всій області вирізають через «збитковість». А ті ж тверді сири у міських магазинах коштують, наче екзотичні делікатеси.

За інформацією Головного управління статистики Херсонщини, поголів'я корів у Таврії з початку року скоротилося на 2,1 відсотка — до 68,9 тисячі. Така тенденція зберігалася й торік.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон