На Херсонщині лихоманить школу

Нововоронцовську ЗОШ № 1 лихоманить вже не перший місяць. А якщо точніше — з початку навчального року.

Справа в тому, що дах цього найбільшого у районі навчального закладу, де здобувають знання 478 дітей, потребує термінового ремонту.

І про це знають всі: учні, їхні батьки, педагоги, техпрацівники школи, районне керівництво. Більше того, з бюджету на ремонт даху було виділено й передано підряднику майже мільйон гривень. Роботи розпочалися, але згодом з'ясувалося, що грошей не вистачає.

З місцевого бюджету виділили ще 300 тисяч. Та й цього виявилося замало.

Як стверджує начальник відділу освіти Нововоронцовського району Олена Семеліт, підрядник зіштовхнувся з проблемами, які не були вказані в проектній документації.

У результаті підрядник згорнув роботи. Дах протікає більше, ніж до ремонту. В поліції зацікавилися, куди пішли гроші, й відкрили кримінальне провадження за фактом розтрати бюджетних коштів. Призначена будівельно-технічна експертиза.

Як це позначилося на дітях і навчальному процесі? Ось що написали в листі до редакції батьки школярів: ''У цьому навчальному році, як нікому, ''поталанило'' випускникам школи. Те, що вони всю першу чверть займалися у другу зміну в школі № 2 по 30 хвилин, замість повноцінних 45, виявилося ще дрібницями! Коли діти повернулися в стіни рідної школи, їх поставили перед фактом: до своєї класної кімнати вони потраплять десь через два (!) тижні, коли відремонтують четвертий поверх, після невдалого ремонту даху. А зараз, мовляв, потерпіть тимчасові незручності: походіть по piзних аудиторіях або посидіть в учительській, де дошка, також тимчасово, стоїть обперта об стільці. Правду кажуть: нічого не буває більш постійним, ніж тимчасове! Ось уже середина травня, а обіцяні два тижні так i не закінчилися''.

У класах волого, на стінах пліснява. На четвертому поверсі знищені кабінети історії, хімії, фізики, класні кімнати. Фактично поверх непридатний для використання. До нестерпних умов діти пристосовувалися увесь навчальний рік. І це в той час, коли, за словами директора школи Івана Пузенка, кінцевим терміном виконання ремонтних робіт було 14 листопада 2016 року!

Але поневіряння 31 випускника Нововоронцовської ЗОШ № 1 на цьому не закінчилися. Попереду — ЗНО, найвідповідальніша подія в житті випускника. У зв'язку з тим, що четвертий поверх школи так i стоїть не відремонтованою руїною, 11-класники вимушені їздити здавати тести то у Велику Олександрівку, то у Каховку, а то i в Херсон (раніше ж частину тестів вони могли здавати вдома).

Уявіть coбi, у скільки ранку (чи ночі) треба встати нововоронцовському випускнику, щоб, проїхавши на шкільному автобусі по дорогах, які правильніше назвати бездоріжжям, і забравши однолітків з кількох сіл, дістатися до пунк­ту здачі ЗНО, i в якому стані він буде здавати екзамен! Про яку якість освіти та високі результати здачі ЗНО можна після цього говорити?

''Може, досить уже знущатися над нашими дітьми?!'' — резонно запитують батьки. І в їхніх голосах відчувається біль не лише за долю власних дітей, а й за майбутнє держави. Численні соціологічні опитування показують, що більшість юнаків та дівчат мріють виїхати за межі України й шукати своє щастя за кордоном.

Як зупинити їх, як переконати залишитися на Батьківщині й будувати своє майбутнє на рідній землі? Чи захоче сьогоднішній випускник Нововоронцовської ЗОШ № 1 років через п'ять, закінчивши виш, повертатися в рідний райцентр? Чи одна згадка про школу і ЗНО змусить його пакувати валізи?

Анатолій ЯЇЦЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон