Херсонщина: за досвідом - до Музиківської ОТГ

Серед об'єднаних територіальних громад області Музиківська (Білозерського району) постійно перебуває в центрі уваги.

І не через безпосередню близькість до обласного центру, а завдяки генерації багатьох неординарних ідей та задумів, які втілює в життя сільська рада на чолі з Олександром Лейбзоном.

Досягненнями він щоразу завдячує вдало підібраному колективові однодумців, з-поміж яких 7 сертифікованих проектних менеджерів, у тому числі й він сам. Гуртом вони залучають у громаду унікальні інвестиційні проекти, які її збагачують. ОТГ відкрита для нових проектів і має для цього достатньо ресурсів та інших місцевих принад, створює сприятливі умови для розвитку бізнесу на своїй території, а отже, додаткового наповнення бюджету та відкриття нових робочих місць для жителів.

Загальний річний бюджет ОТГ нині перевищує 18 мільйонів гривень, з яких майже половина — власні доходи громади. Порівняно з минулим роком за­вдяки створеним новим можливостям для об'єднаних територіальних громад та за рахунок бюджетної децентралізації місцевий бюджет зріс удвічі.

Історія об'єднаної громади

Для Музиківської та сусідньої Східненської сільрад вона розпочалася з минулорічних грудневих виборів у ОТГ і є особливим етапом розвитку. А перші спільно досягнуті результати стали об'єктом гордості та приводом не зупинятися. У цьому переконалися під час навчального візиту до Музиківської ОТГ представники потенційних об'єднаних територіальних громад Херсонської області в рамках програми «Маршрути успіхів» проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» ПУЛЬС, який реалізує Асоціація міст України.

Досліджували місцевий економічний розвиток та шляхи залучення додаткових ресурсів для територіальної громади. Серед майже півсотні зацікавлених учасників з різних районів області — міські, сільські та селищні голови територіальних громад, які почали процес об'єднання, представники апаратів місцевих рад, депутат­ських корпусів, громадські активісти — прихильники реформи місцевого самоврядування та скептики. Для них візит до Музиківки став своєрідним відкритим уроком.

Без роботи ніхто не залишився

ОТГ налічує 5 населених пунктів з майже 4 тисячами мешканців, а її площа перевищує 126 квадратних кілометрів.

— Сформовані органи самоорганізації населення включають фахівців, котрі працюють на розвиток громади, та її інвестиційну привабливість, — підкреслює Олександр Лейбзон. — Нинішній штат загалом з техперсоналом включає 33 особи. У зв'язку з передачею нових повноважень чисельний склад доведеться переглядати вже втретє за останні місяці. Без роботи не залишився ніхто.

У Східному задіяні фахівці, котрі працювали до цього в тамтешній сільраді, мінус хіба що один бухгалтер. Від початку ми домовилися зберегти всі об'єкти соціальної сфери, не понижувати ступеня шкіл. В умовах наших доріг я як колишній директор школи зі стажем категорично проти підвезення навіть старшокласників за 20—25 км. Субвенції нам вистачає, решту ви­трат теж покриваємо. Зі створенням ОТГ ніхто з учителів не втратив роботу.

— На ремонт школи ми не залучаємо бать­ківських коштів. Якщо їх і збирають добровільно в класах, то витрачають виключно на потреби своїх класних кабінетів, — підкреслює директор Музиківської ЗОШ Василь Славич. — У школі навчаються 266 учнів. Педколектив у нас ста­більний та молодий і складається з 31 вчителя. Проблем з дефіцитом кадрів немає. Педагоги старшого покоління (їх приблизно до 10%) теж беруть активну участь у житті школи та є високо фаховими. Розвинута і гурткова робота, бо в селі наразі немає позашкільних закладів.

Попри те, що громада порівняно невелика, однак її інфраструктура доволі розгалужена: 2 школи, 2 дитсадки, 2 комунальних підприємства, 2 будинки культури, 3 бібліотеки (є намір об'єднати одну з них зі шкільною книгозбірнею з ініціативи директора ЗОШ).

Села мріють про лікарів

В ОТГ збережена повністю мережа медичних закладів. Однак через брак своїх фахівців для поліпшення надання первинної та вторинної лікарської допомоги, укладені угоди на обслуговування її мешканців у міських клінічних лікарнях Херсона. І хоча ще не всі організаційні моменти до кінця узгоджені, всі зрозуміли, що це доволі зручно для музиківців та східненців. Втамувати кадровий голод у місцевій медичній сфері, сподівається сільський голова, допоможе передача в розпорядження прикордонної служби гуртожитку.

— Можливо, після реконструкції будівлі в одній із 36 квартир для військових таки оселиться лікар, — мріє Олександр Арнольдович.

Представники громад відвідали соціальні об'єкти ОТГ та на власні очі пересвідчилися, як тут вирішуються питання, від яких напряму залежать благополуччя та якість життя жителів об'єднаної громади.

Дитсадок та школа в Музиківці поки що вимушено розташовуються під одним дахом. Але Олександр Лейбзон сповнений оптимістичних планів щодо реконструкції добротної будівлі в центрі села під дошкільний заклад. Для цього не тільки розраховують власні бюджетні можливості, а й, як завжди, покладають надії на проектне сприяння міжнародних донорів — давніх партнерів Музиківки. Подали проект і на конкурс Державного фонду регіонального розвитку.

Гранти та чистота — їх фішка

Саме ця громада є взірцевою в області з до­свіду залучення грантових коштів. Щороку на її розвиток залучаються чималі асигнування. Причому працюють над написанням проектів для отримання додаткових інвестицій не лише в сільській раді, а й у місцевих школі, бібліотеці, громадських організаціях «Музичани», «Турбота» та «Освітні ініціативи», зазначила секретар сільської ради Людмила Погрібна. Цінною є участь ОТГ, зокрема, у проектах Британської ради, ПРООН, USAID тощо.

Сільська рада є постійним учасником різноманітних міжнародних та всеукраїнських конкурсів і програм розвитку сільських територій. Об'єктом гордості є й налагоджена робота адмінкомісії.

А інспектор з благоустрою Євдокія Амелькіна і взагалі тут місцева легенда. «Без неї — як без рук. Цілісінький день носиться селом на чорному скутері (до речі, теж виграному в конкурсі), все перевіряє, де що не в порядку, — кепкують селяни. — Борони Боже, не те, щоб сміття не там висипати, чи не висапати біля подвір'я або не позамітати на вулиці біля двору. Виправдання господарів такого обійстя, що буцімто «немає часу» або «несила», для принципового суворого інспектора не існує. Наша «Чорна Дуся» не тільки «не поспівчуває» таким відмовкам, а й знайде того, хто нагодиться у підмогу».

Є і в Музиківці, і в Східному власні комунальні підприємства, які повністю забезпечують потреби населення в питній воді. Перше з названих обслуговує 7 артезіанських свердловин та 16 км мережі водогону. На території ОТГ ліквідовані стихійні сміттєзвалища, налагоджено щотижневе вивезення сміття та побутових відходів.

Східне — не в бідних родичах

Те, що Східне не відчуває дискримінації у створеній ОТГ, підтвердила в. о. старости Східненського територіального округу (так оригінально назвали підрозділ об'єднаної громади) Тетяна Вова. Звісно, депутатів хотілося б мати більшу кількість, однак її кількісний склад ви­значає ЦВК, а не громада. Зараз спільно планують, як у Східному забезпечити цілодобове водопостачання.

Багато вже зроблено за час існування ОТГ для ЗОШ І—ІІІ ступенів: відремонтовані газовий котел та шкільний автобус, придбано водонагрівач, прокладають теплотрасу та готуються до поточного ремонту системи опалення, організували безкоштовне харчування учнів 1—4 класів та пільгових категорій, розпочали відведення поверхневих вод та облаштування мощення.

Невдовзі розпочнеться капітальний ремонт спортивної зали. До речі, опалювальний сезон в дитсадках Музиківки та Східного та в Музиківській ЗОШ ще не припинили.

Олександр Лейбзон розповів гостям про стосунки з промисловими підприємствами та аграрними господарствами, які працюють на території ОТГ. Щоправда, сподівання на плідну співпрацю з найкрупнішим в Східній Європі агрохолдингом, що розташований у Східному, поки що не справдилися. Однак це лише початок. І тут вірять, що 20 кілометрів сільських доріг, знищених важкими вантажівками, таки вдасться привести до ладу спільними зусиллями.

Олена НЕЧИПУРЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон