Херсонцям про страсну седмицю

Ми на порозі світлого Христового Воскресіння. Останній тиждень перед Пасхою вважається одним з найзначніших, а тому має власне трактування кожного дня.

ЩО ТАКЕ СТРАСНА СЕДМИЦЯ?

Страсна седмиця (шість днів між святами Входу Господнього в Єрусалим і Світлим Христовим Воскресінням) присвячена спогаду останніх днів земного життя Спасителя, Його страждань на Хресті, смерті та поховання.

ОСОБЛИВОСТІ СТРАСНОЇ СЕДМИЦІ

У перші три дні Страсної седмиці Церква готує віруючих до гідного споглядання і серцевої співучасті у Хрещених страждання Спасителя. У богослужінні цих днів утримується ще загальний покаянний характер.

У Великий понеділок згадується старозавітний патріарх Йосип Прекрасний, через заздрощі проданий братами у Єгипет.

У Великий вівторок згадується викриття Господом книжників і фарисеїв.

У Велику середу згадується жінка-грішниця, яка омила сльозами і помазала дорогоцінним миром ноги Спасителя, коли Він був на вечері у Віфанії у домі Симона прокаженого, і цим приготувала Христа до поховання. Саме тут Іуда, який удаваною турботою про жебраків виявив своє сріблолюбство, а ввечері зважився зрадити Христа іудейським старійшинам за 30 срібняків.

У четвер Страсної седмиці згадуються в богослужінні чотири найважливіші євангельські події, що відбулися того дня: Таємна вечеря, на якій Господь встановив новозавітне таїнство Святого Причастя (Євхаристії), Омовіння Господом ніг учням своїм на знак глибокого смирення і любові до них, молитва Спасителя у саду Гефсиманському і зрада Іуди.

День Великого п'ятка (п'ятниці) присвячений спогаду засудження на смерть, Хресних страждань і смерті Спасителя.

У Велику суботу Церква згадує поховання Ісуса Христа, перебування Його тіла у гробі, зішестя душею у пекло для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ, які з вірою чекали Його пришестя, і введення розсудливого розбійника у рай.

ЩО МОЖНА ЇСТИ

Страсний Понеділок: сирі овочі і фрукти, хліб, мед і горіхи. Один раз, ввечері.

Страсний вівторок: сирі фрукти і овочі, мед, горіхи і хліб. Один раз, ввечері.

Страсна середа: хліб, овочі і фрукти, холодну сиру їжу без олії.

Чистий четвер: гарячу рослинну їжу з рослинною олією два рази на день.

Страсна п'ятниця: утримання від їжі.

Велика субота: гаряча рослинна їжа, без олії, один раз на день.

Великодня неділя: знімаються всі обмеження на прийом їжі.

ЩО МОЖНА І ТРЕБА РОБИТИ

Не слід у ці дні співати, танцювати. Вважається, що в цей період необхідно ходити на служіння і максимально очиститися до світлого свята Великодня.

За традицією кожен день Страсного тижня призначений для певних справ по господарству.

Великий понеділок – необхідно закінчити всі роботи у будинку – ремонт, фарбування тощо.

Великий Вівторок – закінчують всі роботи з одягом: штопання, прання, прасування.

Велика середа – виносять з дому останнє сміття, готують яйця і все необхідне для їх фарбування.

Чистий четвер – цього дня необхідно викупатися до сходу сонця, особливо це стосується хворих і слабких. Також починають готувати паски. Перед замісом тіста потрібно помолитися, очистити душу і простір навколо, інакше паски можуть не вийти.

Страсна п'ятниця – не можна нічого робити по дому, співати (навіть церковні пісні), танцювати і слухати музику. На згадку про страждання Христа забороняється також вживання їжі. Увечері під час богослужінь в церкві виносять Плащаницю.

Велика субота – цього дня готують все для пасхального застілля. Також продовжують фарбувати яйця.

Велика неділя – закінчення посту і Велика неділя – День Пасхи.

ЩО РОБИЛИ У ЦЕЙ ТИЖДЕНЬ НАШІ ПРАЩУРИ

Страсний понеділок У цей день люди прикрашали своє житло. Для жінок цей день починався дуже рано: ще до сходу сонця мати будила дочок, і вони починали наводити порядок: фарбували, мили і чистили будинок. А після обіду йшли на город, щоб до четверга посіяти все насіння.

Страсний вівторок У вівторок жінки золили, прали і прасували білизну, а також готували святковий одяг. Чоловіки тим часом оглядали поля і заготовляли дрова для випікання пасок.

Чиста середа У середу завершували найважливіші роботи: під вечір закінчували роботи на городі, наводили порядок в домі і прибирали його зовні. Увечері починали готувати тісто для пасок, а дівчата вибирали яйця для писанок. Хлопці тим часом прибирали двір від всякого мотлоху.

Страсний четвер Страсний четвер також називають Живним, або Чистим. За стародавнім звичаєм, на світанку цього дня дорослі і діти особливо урочисто миються у колодязі або річці. До Чистого четверга будинок вже повинен бути прибраний. Саме в Чистий четвер дівчата розписували писанки для коханих і готували великодні листівки, а діти вранці ходили до родичів і хресних батьків за «кукуці-гугуце" (пончиками у вигляді символічних пташок).

Страсна п'ятниця Це день жалоби у пам'ять про страждання і смерть Христа. У цей день християни дотримуються суворого посту. У Страсну П'ятницю заборонено співати і веселитися. Кульмінацією цього дня є винесення Плащаниці.

Велика субота У цей день господар готував кошик для посвяти – його промивали у проточній воді і сушили на сонці. Жінки малювали писанки, готували смажене і варили їжу, пекли паски, а ввечері наповнювали кошик.

РЕЦЕПТИ ПІСНИХ СТРАВ

Салат з різних овочів

Процес приготування: Очищені варені молоду кольрабі і моркву нарізати тонкими скибочками. Чорнослив промити, залити гарячою водою для набухання, видалити з нього кісточки і нарізати. Також нарізати сливи без кісточок. Помідори розрізати на 5 – 6 частин, свіжий солодкий перець, видаливши плодоніжку разом із зернами, нарізати соломкою. Яблука очистити, видалити у них насінні коробки й нарізати так само, як овочі. Промиті листя салату розрізати на 2 – 3 частини, а огірки нашаткувати скибочками. Нарізані овочі і плоди змішати, додати консервований зелений горошок, злегка посолити, поперчити і заправити при подачі на стіл майонезом. У салат можна додати цукор (краще цукрову пудру) і лимонний сік. Овочевий салат можна приготувати і з інших овочів, що є у наявності.

Інгредієнти: 100 м кольрабі, 50 гр консервованого зеленого горошку, 2 моркви, 2 яблука свіжих, огірки, 50 гр салату або луку зеленого, 50 гр. сливи або чорносливу, 1 помідор або перець свіжий солодкий, 1 чайна ложка цукру, 200 гр. соєвого майонезу, перець, сіль за смаком, кріп.

Вінегрет

Процес приготування: Зварені картоплю та буряк очистити від шкірки, нарізати дрібними кубиками або тонкими пластинками. Солоні огірки і ріпчасту цибулю нарізати кубиками. Квашену капусту перебрати, великі шматки нарізати. Якщо квашена капуста має дуже кислий смак, промити її холодною водою або навіть вимочити протягом деякого часу, віджати, подрібнити. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати. Потім всі овочі змішати, підсолити приправити рослинним маслом. Картоплю можна частково або повністю замінити відвареною квасолею.

Ікра бурякова

Процес приготування: Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на крупній тертці. Все обсмажити в олії до золотистого кольору. Після додати натерту на тертці свіжий буряк. За п'ять хвилин до готовності додати солі за смаком і томатної пасти.

Інгредієнти: 1 цибулина, 1 морква, 3-4 середніх буряків, 100 г рослинного масла, 1/2 склянки томатної пасти, розведеною водою, сіль.

Овочевий суп

Процес приготування: нарізані соломкою цибулю, петрушку і селеру обсмажити в рослинній олії, залити водою, покласти нарізану моркву, брукву і шинкованную капусту і варити на слабкому вогні 20 – 30 хвилин. Приблизно в середині варіння додати товчений часник, приправи; яблучне пюре або терте яблуко покласти в самому кінці. Подаючи на стіл, посипати суп рубаною зеленню.

Інгредієнти: 2 цибулини, 1 корінь петрушки, селера, 2 столові ложки рослинної олії, 1 л води, 2 моркви, 1 скибочка брукви, 1 стакан дрібно шинкованної капусти (150 г), часточка часнику, 1 лавровий лист, 1/2 чайної ложки кмину, 1 яблуко або 2 столові ложки яблучного пюре, сіль, зелень.

Гороховий суп з перловою крупою

Процес приготування: Горох замочити на ніч у холодній воді і, додавши промиту перловку, поставити в цій же воді варитися. Морква, цибуля і петрушку нарізати маленькими кубиками, обсмажити в маслі і з'єднати з горохом, коли він буде наполовину готовий. Посолити і посипати зеленню.

Інгредієнти: 1 л води, 1 склянка гороху, 1 ст. ложка перлової крупи, 1/2 моркви, 1/2 цибулини, 1/2 кореня петрушки, 1 ст. ложка рослинного масла, зелень, сіль.

Перці, баклажани, кабачки фаршировані

Процес приготування: Перці, баклажани, молоді кабачки очистити від плодоніжок і насіння (з кабачків зрізати шкірку) і начинити овочевим фаршем, до складу якого входять дрібно нарізані цибулю, моркву, капуста, узяті в рівних частках, і 1/10 частина від їх загального обсягу петрушки і селери. Всі овочі, що йдуть на фарш, попередньо обсмажити в рослинній олії. Обсмажити також баклажани, перці і кабачки в начиненому вигляді. Потім скласти в глибокий металевий посуд, залити 2 склянками томатного соку і помістити в духовку на 30-45 хв. для запікання.

Каша Тихвинська

Процес приготування: Горох промити, розварити у воді, не підсолюючи, і, коли вода на 1/3 вивариться і горох буде майже готовий, засипати і варити до готовності. Потім заправити дрібно нарізаною цибулею, підсмаженою на олії, і підсолодити.

Інгредієнти: 1/2 склянки гороху, 1,5 л води, 1 склянка гречаного проділу, 2 цибулини, 4 cт. ложки рослинної олії.

Печеня проста

Процес приготування: Сиру картоплю порізати на великі кубики і на широкій сковороді, на рослинній олії, як можна швидше (на сильному вогні) і рівномірно з усіх боків обсмажити до золотистої скоринки. Як тільки вона утворюється, ще напівсиру картоплю скласти в глиняний горщик, засипати дрібно нарізаною зеленню, цибулею, посолити, долити окріп, закрити кришкою і поставити в духовку на 1 хв. Готову печеню їдять з огірками (свіжими або солоними), квашеною капустою.

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1/2 склянки рослинного масла, 1 ст. ложка кропу, 1 cт. ложка петрушки, 1 цибулина, 1/2 склянки води, сіль.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2020 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: kherson.inform@ukr.net, контакти, архів