Херсонцям про п’ятий тиждень Великого Посту

Що треба знати херсонцям про п'ятий тиждень Великого Посту, про особливості цього тижня.

29 березня – середа. У середу ввечері в православних храмах здійснюється особлива служба - «Маріїне стояння».

На цій службі єдиний раз на рік читається цілком Великий канон Андрія Критського, який звучав по частинах з понеділка по четвер першої седмиці Великого Посту і канон преподобної Марії Єгипетської.

30 березня – четвер. Стояння преподобної Марії Єгипетської. У цей день, за стародавнім звичаєм, співається чергування Великого канону. Склав його преподобний Андрій тоді ж, коли і святий Софроній, патріарх Єрусалимський, записав житіє Марії Єгипетської. Великий канон і слово про преподобну Марію отець Андрій вперше приніс у Константинополь, коли був посланий патріархом Єрусалимським Феодором у допомогу на Шостий Собор.

2 квітня – неділя, День пам'яті преп. Марії Єгипетської Преподобна Марія народилася у Єгипті в середині V століття. У віці 12 років вона покинула батьків і пішла в Олександрію, де провела 17 років, живучи у гріху.

Одного разу Марія прибула до Єрусалиму на свято Воздвиження Хреста Господнього і спробувала увійти в храм Гробу Господнього, але якась сила утримувала її. Усвідомивши своє падіння, вона почала молитися перед іконою Богородиці, яка була у притворі храму.

Після цього вона змогла увійти в храм. Наступного дня Марія переправилася за Йордан і пішла у пустелю, де провела все життя, 47 років, у пості та покаянні. Церква дає в особі преподобної Марії Єгипетської взірець справжнього покаяння і показує на ній приклад невимовного милосердя Божого до грішників, що каються.

ЯК ХАРЧУВАТИСЯ ЦЬОГО ТИЖНЯ

27 березня – понеділок, 29 березня – середа

Сухояденіє: хліб, вода, зелень, сирі, сушені або мочені овочі і фрукти (родзинки, маслини, горіхи, інжир – кожен раз щось одне з цього). Приймати їжу один раз на день, близько 15.00.

28 березня – вівторок

Гаряча їжа, що пройшла теплову обробку. Без олії. Один раз на день, близько 15.00.

30 березня – четвер

Гаряча їжа, що пройшла теплову обробку. З рослинною олією і вином (200 г). Один раз на день, близько 15.00. Деякі статути дозволяють тільки вино, а єлей (олія) не допускається.

31 березня – п'ятниця

Сухояденіє: хліб, вода, зелень, сирі, сушені або мочені овочі і фрукти. Один раз на день, близько 15.00.

Перед святом Похвали Пресвятої Богородиці деякі статути дозволяють вино (чисте виноградне без спирту і цукру, переважно розведене гарячою водою). Разом з тим, дуже похвально утримання від вина.

1 квітня – субота, 2 квітня – неділя

Гаряча їжа, що пройшла теплову обробку. З рослинною олією і вином (одна чаша 200 г) двічі на день. Вино чисте виноградне без спирту і цукру, переважно розведене гарячою водою. Разом з тим, дуже похвально утримання від вина.

Увага! Якщо Ви страждаєте на захворювання шлунково-кишкового тракту або неправильним обміном речовин, то про дотримання посту в усій його строгості не може бути й мови. Можна постить у більш сприятливих формах, відійшовши від строгих монастирських канонів.

ЩО ПРИГОТУВАТИ ПІСНОГО

Щоб харчування в пост було не тільки смачним, але і корисним, не забувайте урізноманітнювати свій раціон. Супи, каші, салати, овочеві гарніри і навіть випічка та десерти – всі ці страви обов'язково повинні бути присутніми у вашому меню.

До сніданку

Оладки з кабачків

Половину кабачка натерти на тертці. Зелене яблуко нарізати соломкою. У миску насипати 4 столових ложки гречаної або кукурудзяної муки і залити невеликою кількістю води. В окремій ємності розвести соду з гарячою водою (½ чайної ложки соди на півсклянки води). Влити у борошно отриманий розчин соди. Додати протертий кабачок, терте яблуко, сіль. Суміш повинна вийти рідкою, як сметана. Випікати оладки на розігрітій сковороді з рослинною олією до золотого кольору.

Банановий смузі

У блендері подрібнити один банан і 3 столових ложки вівсяних пластівців. Змішати з яблучним або апельсиновим соком.

Бутерброди з пастою авокадо

Стиглий авокадо розрізати вздовж на дві половинки. Ложкою дістати м'якоть і розім'яти її до стану пюре. Додати сіль, чорний перець, столову ложку лимонного соку і чайну ложку соєвого соусу. Все перемішати. Отриману пасту намазати на шматочки житнього хліба. Можна прикрасити листочками кінзи або петрушки.

Пісні млинці з начинкою

У миску вилити склянку води, додати половину чайної ложки соди, сіль і 2 столових ложки олії. Поступово додати склянку борошна, постійно перемішуючи суміш. Тісто має вийти рідким. Млинці випікають на сковороді, поки не зарум'яняться. Для начинки потовкти варену картоплю, додати ложку соняшникової олії, дрібно нарізаний болгарський перець і свіжу зелень. Начинку загорнути у млинці.

До обіду

Овочевий крем-суп

Закип'ятити близько 2-х літрів води. 3 картоплини, моркву і кабачок, почистити і крупно нарізати. Нарізані овочі закинути у киплячу воду, відразу посолити і додати спецій на власний смак. Варити на середньому вогні до моменту, поки морква не стане м'якою.

Вимкнути вогонь. Блендером перетерти інгредієнти супу на пюре. Зелений горошок згасити на сковороді. Додати зелений горошок прямо у каструлю або при сервіруванні, залежно від смакових уподобань.

Овочевий борщ по-грузинські

Замочити квасолю у воді на тривалий час. Почати підготовку з відварювання квасолі. Знадобиться приблизно 30 – 50 хвилин, потрібно перевіряти готовність.

Додати до квасолі 3 попередньо нарізаних кубиками картоплини. Піджарку з 1 цибулини і натертої моркви готувати на розігрітій попередньо сковороді, поки цибуля не стане золотистою, потім додати буряк, також натертий. Додати спеції хмелі-сунелі, суху кінзу, томатну пасту. Після закипання томити під кришкою 5 хвилин. Додати піджарку до вмісту каструлі і відразу ж закинути невелику кількість нашаткованої капусти, варити хвилин 20.

Борщ посолити, приправити зеленню, перцем, додати кілька цілих горошин запашного перцю і варити ще кілька хвилин, щоб всі інгредієнти увібрали в себе запах спецій.

До вечері

Червона овочева ікра

Неочищений буряк відварити, очистити і натерти на найдрібнішій тертці. Дрібно нарізану цибулину обсмажити до золотистого кольору і додати буряк. Тримати 10 хвилин на середньому вогні. Посолити, додати спеції і зелень. Кілька хвилин потримати на вогні – і страва готова.

Пісні котлети

Нашаткувати 400 грам капусти. Відварити до готовності (приблизно 20 хвилин), додати пару ложок манки. Варити ще 10 хвилин, помішуючи. Посолити. Після того як капуста охолоне, подрібніть її, використовуючи блендер. З отриманої маси сформувати котлетки, обваляти у сухарях і обсмажити.

Пісний плов

Промити 2 склянки рису і залишити у воді на годину. Нашаткувати овочі: по 3 цибулини і моркви. Моркву різати – тонкою соломкою, цибулю – півкільцями.

У казані до золотистого кольору обсмажити цибулю і додати моркву. Закрити кришкою і періодично помішувати, поки морква не стане м'якою.

Залити у казан 3 склянки окропу. Суміш посолити і приправити спеціями, найкраще зірой. Покласти у казан рис так, щоб вся піджарка залишалася внизу. Готувати на сильному вогні, поступово зменшуючи нагрів до мінімуму протягом 13 хвилин, потім на повільному вогні ще 20 – 30 хвилин до готовності рису. Зняти плов з плити і залишити під кришкою на 20 хвилин.

У готову страву додати зелень. Подавати з салатом зі свіжих помідорів та огірків з цибулею.

Десерти

Ананасовий сорбет з м'якоттю

Банан розрізати на кружечки, скласти у миску і залишити в морозильній камері на пару годин. У блендері змішати заморожений банан, 300 грам ананасу, столову ложку меду, листя м'яти і 3 столових ложки води. Викласти у формочки і поставити сорбет у морозилку ще на пару годин.

Полуничне морозиво

Блендером подрібнити 100 грам замороженої полуниці, банан і столову ложку цукру. Викласти морозиво у формочки і поставити у морозильну камеру на пару годин.

Фруктовий салат

Нарізати будь-які фрукти: груші, яблука, апельсини, банани, манго. Додати горіхи, сухофрукти або насіння. Заправити медом, кленовим сиропом або варенням.

Смачного!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон