Співаковський вимагає захистити результати ЗНО

Вимагаємо вжити заходів щодо захисту інформації на всіх етапах проведення ЗНО та забезпечити повноцінне розслідування справи зі зміни результатів ЗНО,- повідомив перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Олександр Співаковський за результатами засідання Комітету.

Він розповів, що сьогодні на засіданні депутати заслухали інформацію Міністерства освіти і науки України, Українського центру оцінювання якості освіти про проблеми та перспективи розвитку зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти в України.

«Члени Комітету взяли до відома інформацію Генеральної прокуратури України про результати розгляду резонансної справи, пов'язаної з фактами несанкціонованого втручання та змінами інформації в Реєстрі осіб, які пройшли ЗНО в 2014- 2015 роках.

Крім того, роботу Міністерства освіти і науки України, щодо виконання відповідних рекомендацій Рахункової палати України та Генеральної прокуратури України, визнали неналежною. Також визнали незадовільною роботу Українського центру оцінювання якості освіти щодо виконання відповідних рекомендацій Рахункової палати України та Генеральної прокуратури України», – розповів О. Співаковський.

Він також зазначив, що Комітет рекомендує МОН України розробити і затвердити загальну стратегію, напрями і програму проведення моніторингу якості освіти.

«Ми вимагаємо вжити заходів щодо створення системи захисту інформації на всіх етапах проведення ЗНО на рівні, необхідному для забезпечення його належного функціонування. Забезпечити обґрунтоване планування видатків за бюджетною програмою і контроль за ефективним використанням Українським центром оцінювання якості освіти і його регіональними центрами бюджетних коштів і державного майна», – підкреслив депутат.

Також серед рекомендацій МОН України, Співаковський назвав: – поновлення прав осіб на отримання вищої освіти за рахунок кошів Державного бюджету України, які потерпіли від дій центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки; – забезпечити проведення службових розслідувань щодо працівників системи освіти, стосовно яких наявні дані про замовлення зміни результатів зовнішнього незалежного оцінювання;

«Ми також просимо Державну аудиторську службу України здійснити заходи державного фінансового контролю, з метою встановлення збитків завданих Державному бюджету України у 2008-2017 роках шляхом спрямування коштів на навчання осіб, які зараховані до вищих навчальних закладів на підставі підроблених результатів зовнішнього незалежного оцінювання.

Вимагаємо в Міністерства оборони України та Апарату ВР забезпечити проведення службових розслідувань щодо їхніх працівників, стосовно яких наявні дані про замовлення зміни результатів ЗНО», – додав Олександр Співаковський.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон