Віктор Короленко: Аптеки Херсонщини тотально перевірять

За останні три тижні одразу два херсонських лікаря стали учасниками кримінальних скандалів з продажем вакцин, які були закуплені за бюджетні кошти.

У матеріалі «Кілька херсонських лікарів можуть опинитися за ґратами», розповідається про діяльність окремих лікарів, які нав'язують хворим місце де купувати ліки. Публікація викликала резонанс як серед наших читачів, так і представників владних структур...

Ситуацію з кримінальними скандалами навколо продажу вакцин, які були закуплені за бюджетні кошти, прокоментував директор Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації, Заслужений лікар України, депутат обласної ради Віктор Короленко.

КОР. Вікторе Миколайовичу, скажіть будь ласка, чи мали місце в нашій області за останні три тижні випадки коли лікарі були причетні до продажу вакцини, які були закуплені за бюджетні кошти?

В.К. Так, такі випадки насправді мали місце.

КОР. Якими чином про це стало відомо?

В.К. Люди, які були ошукані лікарями, звернулися з відповідними заявами, як у Департамент, так і у правоохоронні органи.

КОР. Чи можете Ви назвати ошуканих і прізвища лікарів, які вчинили такі дії?

В.К. У першому випадку це був чоловік, у другому жінка. Зрозуміло, що ні прізвищ, ні будь-яких деталей я розголошувати не маю права, адже в першу чергу це пацієнти, і повідомляти їх персональні дані я не маю права ні як лікар, ні як посадова особа.

КОР. Ходять чутки, що фактів не було, історії вигадані для того, аби скомпрометувати окремих лікарів та фармацевтичні фірми і зробити рекламу сайту.

В.К. Так, я чув подібне. Як ви розумієте, я не у тому віці і ні при тій посаді аби гратися у подібні «іграшки».

Заявники існують. Можу додати, що у першому випадку це був чоловік, який має юридичну освіту і який чітко зрозумів, що його «розводять» на гроші. Можу ще додати, після того, як він перепровірив наявність вакцин на нашому сайті «Доступні ліки», він не став зчиняти галас, а купив запропоновану йому вакцину у вказаній аптеці, а потім звернувся із заявою, і навіть не до нашого Департаменту, а до державної установи, яка займається контролем за лікарськими засобами в Україні. Там йому дали відповідь: ліки придбані за державні гроші. Після цього він вже здійсняв відповідні дії.

У другому випадку жінка описала всі дії, як свої так і лікаря, у заяві на моє ім'я, її копію, без персоналізації, ви можете побачити:

На словах поясню, що пацієнтка, з метою проведення другого етапу щеплення звернулася до лікаря, яка заявила, що ліків у лікарні немає, що вони у якоїсь іншої установи, а потім «видала» іншу версію, що вони прострочені...

Такі заяви не відповідають дійсності. Вакцини закуплені за державні кошти, їх отримує напряму кожна лікарня, як міста так і області. Наявність вакцини можна відстежувати на сайті «Доступні ліки», який розроблено і створено нами спеціально для прозорого контролю за тими ліками, які закуплені за бюджетні кошти.

Інформація змінюється на сайті щотижня, а тому навіть якби вакцина якимось чином була «прострочена», то відомості про її наявність зняли б з інформаційного порталу. Але це не так. Вакцина повністю придатна до застосування.

Крім того, у разі якщо б вакцина була відсутня у даному лікувальному закладі, ми завжди знаємо де є її запаси. Це ж бачать і всі, хто заходить на сайт, там є вичерпна інформація по кожному лікарняному закладу області.

Більш того. Відповідно до підписаного мною розпорядження, всі аптечні заклади області, які працюють на територіях лікарень, будуть найближчим часом, додатково, перевірені на фізичну наявність таких препаратів.

Що стосується звинувачень у тому, що я чи хтось з мої колег займаємося саморекламою... то, як ви розумієте – торгівля ліками, які закуплені за бюджетні кошти, це кримінальна стаття. Думка, що у такий спосіб можна себе саморекламувати, може прийти у голову тільки не зовсім здоровій людині. Можу порадити доброго психіатра...

Адже, якщо буде доведено, що це вигадка т.т. «наклеп», то обом людям, які про це заявили загрожує кримінальна відповідальність. Чи піде хтось, заради реклами Короленко, під суд і у в'язницю? Як ви розумієте, такими питаннями займаємося не ми, а відповідні компетентні органи.

КОР. А прізвища лікарів?

В.К. З точки зору законності, я поки не маю права називати прізвища лікарів, адже поки вони ще тільки підозрювані, а не засуджені. Кримінальні справи відкриті за фактом.

Ступень вини кожного фігуранта цих справ буде визначати суд. Але я вже зараз можу сказати, що всі, чию вину буде доведено, без сумніву, будуть покарані.

КОР. А що стосується сайту?

В.К. А, що сайт? Як бачимо, робота сайту дає свої результати. Це реальний результат боротьби із корупцією. Розробляючи «Доступні ліки» ми розуміли, що це комусь не сподобається, що така «прозорість» не прийдеться до смаку багатьом тим, хто звик наживатися на ліках. Але, що матимемо такий тиск, ми навіть подумати не могли.

Можу ще додати, що ми, за підтримки обласної державної адміністрації і особисто губернатора Андрія Гордєєва, обласної ради і її голови Владислава Мангера, розробили не тільки цю програму. У нас на черзі ще більш амбітні плани.

Вже у цьому місяці на сесії обласної ради, яка відбудеться 31 березня, ми будемо голосувати питання фінансування Програми «Електрона медицина», яка попередньо розглянута і схвалена у комісіях облради та профільних управліннях обласної адміністрації.

Після того, як Програма запрацює, ми просунемося ще далі уперед, і будемо ще більш відкритими. Ми створимо такі умови, коли вплив лікаря на вибір хворим аптеки буде повністю виключений.

А те, що наші дії по відкритості комусь не подобаються і проти нас ведуть брудну гру? Ну, що попоробиш – є такі люди. І це насправді не гра, тут задіяні дуже великі кошти і дуже впливові люди.
Сподіваюся, що і з цим ми справимося, і зробимо максимум для того, аби це було на користь людям. А особисті випади проти мене? Я переживу...

КОР. Чи буде сайт працювати й далі? Чи це так – рекламна кампанія?

В.К. Яка ж це кампанія? Це позиція. Сайт й далі буде розвиватися, і вся актуальна інформація на ньому як була, так і буде. Обіцяю, що її буде більше, а з часом вона буде більш оперативною.

КОР. Чи можна сподіватися, що і у подальшому ЗМІ будуть отримувати від Вас особисто оперативну і об'єктивну інформацію?

В.К. Я завжди відкритий для спілкуванні, і будь-які випадки порушення законодавства у системі охорони здоров'я готовий коментувати оперативно і об'єктивно.

КОР. Дякую за те, що знайшли час і так оперативно надали вичерпну інформацію.

Отже, як бачимо відкритість і «прозорість» у роботі Департаменту охорони здоров'я насправді мають місце. Звинувачувати після цього огульно всіх чиновників у тому, що вони займаються тільки саморекламою і працюють на себе, після такої відвертості, особисто у мене язик якось не повертається...

Запитував Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон