Херсонці вшанували пам'ять Шевченка

Сьогодні, 9 березня - ми, українці, відзначаємо 203-тю річницю з Дня народження великого Кобзаря, щирого борця за незалежність України – Тараса Григоровича Шевченка.

Херсонці теж долучилися до святкувань, які сьогодні відбуваються по всій країні - у Шевченківському сквері відбувся урочистий мітинг, присвячений Дню народження Великого українського поета.

Покласти квіти до погруддя Тараса Шевченка та сказати поетові слова вдячності за відданість своїй ненці Україні прийшли як звичайні мешканці Херсона, так і військові, діячі мистецтва, представники влади.

Розпочався захід з прекрасного виконання пісень «Заспіваймо за Україну», «Надія є» херсонськими бандуристами, які самі співали та акомпанували собі на справжніх українських інструментах, які є душею нашого народу.

До всіх присутніх звернулася перший заступник голови Херсонської облдержадміністрації Валентина Січова: «Більше двох століть пройшло з того часу, як народився Тарас Григорович Шевченко. Але його вірші настільки злободенні, що таке враження, начебто вони писалися під ті події, які відбуваються зараз. З його віршами він сам, його однодумці протягом цих двох століть вели боротьбу за незалежну Україну...».


Заступник голови обласної ради Оксана Рукавішнікова теж виступила зі словом перед херсонцями: «Ми пам'ятаємо тебе, Тарасе, і кожного дня, читаючи твої твори, черпаємо величезну силу твого незламного духу для того, щоб творити добро, щоб робити все можливе для процвітання нашої країни, для її незалежності, для її зміцнення».


Після цього відбулося урочисте покладання квітів до погруддя Тараса Шевченка на знак пошани до Великого поета, справжнього українця.

Наприкінці мітингу начальник Херсонського обласного управління культури Світлана Думінська, запропонувала херсонцям започаткувати нову традицію: творчий марафон декламації віршів Тараса Григоровича Шевченка.

Розпочали марафон учні шкіл міста Херсона.

Першою виступила учениця 9-ого класу 6-ої гімназії, Ісаєва Катерина з уривком з поеми «Гайдамаки».

Пролунала і «Думка» («Нащо мені чорні брови?») великого Кобзаря. Рядки цього твору зачитала Кравченко Аліна – учениця 7-ого класу школи № 14.

Херсонці також почули і такі вірші Шевченка, як «Тополя», «Думка», «Заповіт».

Наталія РОЖКОВАН
Фото автора

P.S. Ліна Костенко:

Тарас гранітний дивиться суворо:
- А ви гартуйте ваші голоси!
Не пустослів'ям,
пишним та барвистим,
не скаргами,
не белькотом надій,
не криком,
не переспівом на місці,
а заспівом в дорозі нелегкій.
Бо пам'ятайте, що на цій планеті,
відколи сотворив її пан Бог,
ще не було епохи для поетів,
але були поети для епох!

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон