Херсонцям про безвізовий режим

Здається, що історія з безвізовим режимом для України не закінчиться ніколи.

У той момент коли здавалося, що всі питання вже вирішено, з'явилися нові проблеми. Як саме вони вплинуть на те, що херсонці зможуть вільно перетинати зовнішні кордони ЄС поки незрозуміло.

Питання «безвізу» для України ще не вирішене і не проголосоване, хоча нас знову вже привітали, що «безвіз» ми отримаємо, як з'явилася нова проблема.

Рада Європейського Союзу прийняла постанову Шенгенського кодексу про кордони, відповідно до якої повинно відбутися посилення контролю за допомогою відповідних баз даних на зовнішніх кордонах ЄС.

У прес-службі Ради зазначили, прийняті зміни зобов'язують держави, які є членами ЄС: «проводити систематичні перевірки у відповідних базах даних щодо всіх осіб, у тому числі й громадян ЄС і членів їх сімей, які не є громадянами ЄС, коли вони перетинають зовнішні кордони Євросоюзу». Зміни стосуються авіаційних, морських та сухопутних кордонів ЄС, як під час в'їзду, так і виїзду з ЄС. Чим саме викликані такі зміні не повідомляється.

Які це матиме наслідки? Кого і на якій підставі перевірятиму? Чи буде це якимось чином впливати на пропускну спроможність кордонів? Чи не призведе це до черг? Чому таке рішення прийнято просто зараз, коли Україна очікує вирішення свого питання? Всі ці питання залишаються без відповіді.

Нові правила поки ще не вступили у силу, їх ще повинні підписати Рада ЄС та Європейський парламент. Коли формальності будуть узгоджені, текст буде опубліковано у офіційному журналі ЄС, а у дію вони вступлять у продовж 20 діб після публікації.

Якщо це станеться до того моменту коли Україна можливо набуде «безвіз», то немає відповіді на ще одне суттєве питання – яким чином це Положення відіб'ється на видачі нових віз? Чи не стане це причиною того, що кількість відмов знову збільшиться? Наші громадяни, які постійно їздять в ЄС у службових потребах, відзначають, що за останні два роки отримати візу навіть тим, хто отримує її не перше, а отже є добросовісним резидентом, стає все складніше. Окремі посольства суттєво ускладнили процес видачі мультівіз.

Нагадаю, що з повідомлення МЗС України стало відомо, що з квітня спрощено візовий режим для в'їзду іноземців в Україну.

Що стосується процесу набуття «безвізу» Україною, то 28 лютого закінчилися тристоронні переговорів за результатами яких представники Ради ЄС, Європарламенту і Єврокомісії затвердили проект законодавчої резолюції щодо візової лібералізації для України.

В Україні про це повідомили як про те, що у ЄС: «домовилися про скасування візових вимог українським громадянам».

Чи вступить «лібералізація» у силу в червні, як про це говорять в Україні? Наша сторона на власний розсуд трактує заяву Мальтійського представництва при Раді ЄС: «Швидке затвердження країнами-членами візової лібералізації для України означає, що вона вступить в силу в червні». В Україні припущення про «швидке затвердження» подали як факт, що затвердження відбудеться швидко. Але, чи буде воно «швидким»? Чи не станеться чогось ще, що дату знову буде перенесено на невизначений термін?

Попереду ще складна процедура: проект резолюції повинен спочатку затвердити комітет Європарламенту з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ. Після цього проект повинен проголосувати під час пленарної сесії Європейський Парламент. І тільки після цього відбудеться остаточне затвердження Радою ЄС на рівні міністрів.

Коли все це буде? Поки невідомо. Нагадаю раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер обіцяв «безвіз» для України до літа 2017 року. Як бачимо обіцянка вже не вписується у терміни.

Зараз мова йде про те, що ЄП планує розглянути питання 5 квітня. Та чи буде це? Адже для цього, як проговорилася не так давно віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе треба виконати ще 5 процедурних моментів. Про які саме моменти йдеться пані віце-прем'єр промовчала, але все ж обачливо застерегла: «Є розуміння можливого графіку, він може бути зміщений на кілька тижнів». То ж, не будемо забігати наперед, а будемо спокійно чекати як будуть розгортатися події.

Чого нам-то поспішати? Грошей на мандрівки країнами ЄС у більшості херсонців все одно немає, хоч з візами, хоч без них...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон