Село на Херсонщині зароблятиме на вапняках

10 мільйонів гривень щорічних відрахувань за користування надрами без урахування інших податків невдовзі отримуватиме Бургунська сільрада Бериславського району.

Таку можливість громаді надасть погодження про надання надр у користування задля розробки родовища корисних копалин місцевого значення Вірівського родовища вапняків загальною площею 30 га приватному підприємству «НК-Гірник». Відповідне рішення вже давно затвердила сама сільрада, а 21 лютого підтримала й Бериславська райрада.

— Ми чекали на це рішення більше п'яти років відколи нам сказали про те, що починає розроблятися наше родовище вапняків. Хто ж відмовиться від можливості отримувати 10 мільйонів щороку? — зазначив бургунський сільський голова Анатолій Полонський.

Одним із активних противників цього рішення був директор фермерського господарства «Бургунське» Борис Проценко. «Нашою головною вимогою було лише те, щоб підприємство «НК-Гірник» було зареєстроване на території району, щоб там працювали наші люди і податки йшли в наш же бюджет, — наголосив він.

— Утім, це питання ще остаточно не вирішилося в судовому порядку. Справа нині на розгляді у Вищому адмінсуді, тож прошу депутатів райради, якщо є така можливість, відкласти розгляд цього погодження».

— У райради немає правових підстав відмовити ПП «НК-Гірник» у його клопотанні, — заперечив начальник юридичного відділу райради Олександр Чечін. — ФГ «Бургун­ське» зверталося до нас з приводу начебто неправомірних дій «НК-Гірник». Проте їх претензії спростовуються усіма наявними у районної ради документами і рішеннями судів.

Дійсно, Бериславським районним судом було скасоване рішення Бургунської сільради про погодження надання надр у ко­ристування приватному під­приємству. Але ухвалою Одеського апеляційного суду постанова суду першої інстан­ції скасована і вона вже набрала законної сили. Крім того, ПП «НК-Гірник» отримало всі необхідні дозволи і погодження.

— Це питання тягнеться ще з 2009 року, — пояснив директор ПП «НК-Гірник» Михайло Шаповаленко. — Перший спецдозвіл на користування надрами ми отримали ще у 2010-му. А загалом на всі геологічні дослідження Вірівського родовища уже витратили до 5 млн. гривень.

Як підкреслив заступник директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Мартиненко, підприємство буде зобов'язане розробити робочий проект родовища корисних копалин з оцінкою впливу на навколишнє сере­довище.

«Даний проект ще проходитиме екологічну експертизу, — доповнив він. — Що ж стосується зауважень ФГ «Бургунське», яке встигло оформити на себе земельну ділянку на території родовища, то тут є питання. Адже там, де є корисні копалини, взагалі заборонене відведення земель.

Дещо подібна ситуація у нас була нещодавно в Голопристанському районі, коли облрада не захотіла погоджувати надання гірничого відводу під­приємству. Останнє домоглося визнання за корисними копалинами на цій території статусу загальнодержавного значення, отримало всі погодження на рівні держави і почало здійснювати свою діяльність. Проте сільрада втратила кошти, які могли до неї надходити за користування копалинами, якби вони залишилися місцевого значення».

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон