Херсонці, прощайте один одного

Сьогодні Прощена неділя. Так називають четверту і останню неділю підготовки до Великого посту. Це сьома неділя перед Великоднемі останній день, у який дозволяється їсти скоромну їжу на зразок яєць і молочних продуктів.

Також останню неділю перед початком Великого посту Церква називає сиропусним тижнем – від цього дня в їжу перестають вживати молочні продукти.

За традицією цього дня християни просять один в одного прощення образ, а вороги примиряються один із одним.

Останній день перед Великим постом повинен починатися в церкві. Там священик, читаючи проповідь, звертається до людей для того, щоб вибачитися перед ними за свої вільні і невільні гріхи.

Про це є навіть фраза в Євангелії: «А якщо не будете прощати людям провин їх, то і Отець ваш не пробачить вам провин ваших».

Така традиція прийшла до нас від єгипетських ченців, які перейняли її у перших християн. В ті часи, згідно з церковним статутом, прощення просили на кінець кожного дня.

Напередодні Великого посту, єгипетські подвижники йшли на 40 днів у пустелю, підносити молитву на самоті. Багато гинули там від лап хижаків і, пам'ятаючи про це, просили вибачення один в одного загодя.

Таким чином, у Прощену неділю потрібно з самого ранку попросити вибачення у своєї сім'ї і близьких. У давнину в цей день заміжні дочки і одружені сини приходили і приїжджали в отчий будинок і просили вибачення у батьків. А ті — у своїх дорослих дітей.

В Прощену неділю на фразу «Пробач мене» прийнято відповідати «Бог простить». На це є причина, адже у цієї фрази насправді є продовження: «Бог простить – і я прощаю».

За матеріалами Медіа-МАЯК

Фото Геннадій Кабаченко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон