За проїзд нехай платять інші

Вимоги бериславських пенсіонерів організувати для них безоплатні автобусні шопінг-тури до Нової Каховки викликали обурення у селян району.

"Чому це я не можу безплатно поїхати до Нової Каховки, якщо мені туди дуже потрібно? Там же мої ліки коштують на гривню дешевше, ніж тут!» — вигукнула з місця обурена пенсіонерка з Берислава в актовій залі райдержадміністрації.

Разом із двома десятками інших пенсіонерів вона 8 грудня прийшла до районного «білого дому», аби домогтися від влади за­безпечення безоплатного проїзду в автобусі Берислав — Нова Каховка.

Втім, як з'ясувалося, всі вони прийшли до РДА не з власної ініціативи. Незадовго до цього по всьому Бериславу були розклеєні оголошення про те, що нібито цього дня о 9.45 в приміщенні райдержадміністрації відбудеться зустріч з депутатами з приводу пільгового проїзду пенсіонерів.

«Хтось свідомо ввів людей в оману, — прокоментував голова райради Володимир Коновалов. — Адже на 8 грудня у нас було заплановане спільне засідання постійних депутатських комісій і сесія райради. Ніякої додаткової зустрічі в цей день не було навіть у проекті».

Від імені присутніх пенсіонерів їхні вимоги з трибуни засідання депутатських комісій спробував озвучити житель Берислава Євген Краснов. Як і в надісланому ним же листі до редакції «Нового дня», що кілька місяців тому стало приводом для виходу статті на цю ж тему «Покатайте нас безплатно!», він заявив, що у місті створена ініціативна група з обурених пенсіонерів, яким дуже важко прожити без поїздок до Нової Каховки.

Як нагадала начальник управління соцзахисту населення Бериславської РДА Інна Іванова, до 2015 року включно субвенції на пільговий проїзд виділяла держава.

«Щороку ця сума становила від 2,2 до 2,8 млн. гривень, в які входили лише міські й приміські маршрути. З 2016 року це питання переклали виключно на місцеві бюджети. Тож якщо пенсіонери наполягають на безоплатному проїзді, необхідно відшукати 3 млн. гривень. Хоча з урахуванням інфляції ця сума має бути значно більшою, ніж раніше», — пояснила вона.

— Автопідприємства завжди витрачали значно більше, ніж отримували компенсацію від держави. І цього року вони з січня до квітня включно перевозили пільговиків, очікуючи на вирішення питання щодо фінансування цих пільг. Так і не дочекавшись її, дирекція АТП прийняла рішення про те, що за власний рахунок возитиме лише 3 категорії пільговиків, — доповнює начальник відділу економічного розвитку та торгівлі РДА Ірина Стешенко. — До них належать учасники бойових дій (у т. ч. учасники АТО), постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС і діти-сироти. Загалом осіб цих категорій у ра­йоні налічується 771. Начебто не так і багато, проте на пільгове перевезення їх усіх необхідно що­місяця 55 152 грн., на рік — близько 660 тис. грн. А тепер порахуйте, скільки необхідно коштів, щоб забезпечити усіх без винятку пільговиків безоплатним проїздом — а їх у нас близько 13 тисяч осіб! Мільйони гривень!

Водночас Ірина Стешенко наголосила, що в цю суму не входить і не може входити компенсація за пільговий проїзд в автобусі на Нову Каховку. «Наші місцеві бюджети не мають права фінансувати перевезення пасажирів у цьому автобусі. Лише — в межах Бериславського ра­йону!» — додала вона.

— Тоді ви довозьте нас до Каховської ГЕС, до кордону Бериславського району. А там ми будемо пішки переходити, як у Криму, — тут же знайшлася одна з присутніх пенсіонерок.

Її однодумці слухати представників місцевої влади зовсім не хотіли. «Ми хочемо, щоб ми могли проїхати до Нової Каховки, а ви повинні думати, як це зробити», — в такій ультимативній формі заявляли вони. Проте ця позиція немолодих любителів покататися за чужий рахунок викликала шалене обурення серед присутніх. «Скажіть, будь ласка, чого в інфраструктурі Берислава немає того, що є в Новій Каховці? Аптеки є, лікарня є, магазини — скільки завгодно. Чого ваша душа забажає!» — сказав один із депутатів райради.

Банальним хамством вимоги пенсіонерів-«шаровиків» назвали присутні сільські голови. За їхніми словами, якщо пільговикам з Бери­слава дадуть можливість їздити безплатно до Нової Каховки, цю ж пільгу необхідно надати і всім іншим: жителям Качкарівки і Милового, Лиманця і Максима Горького. «Через те, що в нашому селі величезні проблеми з автобусним сполученням, місцеві жителі змушені пішки ходити до сусідньої Миколаївки, аби там сісти на автобус, щоб потрапити до того ж райцентру чи Нової Каховки. Пішки ходять навіть пенсіонери. Скільки ми просимо запустити маршрут Високе — Бургунка — Берислав, нічого не зрушує з місця. Це для нас величезна проблема. Люди готові платити за квитки в межах району! А ми обговорюємо чиєсь бажання їздити безплатно до іншого міста», — зауважив бургунський сільський голова Анатолій Полонський.

— Чому мова йде лише про автобус Бери­слав — Нова Каховка? А чому ніхто не говорить про інших пенсіонерів? У нас же в районі є багато інших маршрутів, де так само їздять пасажири пільгових категорій, — додав начальник фінансового управління РДА Євгеній Юлдашев.

Утім, судячи з усього, група обурених бери­славських пенсіонерів не з власної волі порушила питання безоплатного проїзду, щоб купити необхідне у Новій Каховці і «прогулятися там по парку», як висловився один із присутніх у залі. За всім цим хтось явно стоїть. Тож доводиться лише радіти, що режисери цієї вистави не розповіли бериславцям про те, що в сусідній Польщі можна дешевше придбати, скажімо, сир і інші молочні продукти. Бо присутні в залі пен­сіонери вимагали б не лише безплатного автобуса до Нової Каховки, а й безоплатного авіа­сполучення Берислав — Варшава, аби такі ексклюзивні шопінг-тури приносили їм ще більше користі й задоволення.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон