Співаковський: Україна повинна вирощувати свій людський капітал, так само, як вирощує зерно

За умови проведення справжніх реформ українська національна освіта здатна вирощувати людський капітал високого гатунку- таку думку в ефірі передачі «Народна трибуна» (ТРК «Скіфія») висловив народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань науки та освіти Олександр Співаковський.

За його словами, українська система освіти, попри всі експерименти останніх десятиріч, зберегла і гарні традиції, і фахівців. Але нові умови життя потребують оновлення освіти, зокрема — в частині її наповнення і змісту.

«Сьогодні маємо дві дуже великі проблеми. По-перше, наша школа дуже авторитарна. Вчитель сильно впливає на дитину, а цього бути не повинно. Вчитель і учень мають відчувати себе партнерами. Друга проблема — велике перевантаження. За 25 років незалежності набили ту школу дуже великою кількістю предметів і змістів», - зазначив він.

На думку О.Співаковського, шкільну програму конче потрібно розвантажити, однак не в такий спосіб, як це пропонується зараз. Зокрема, він не погоджується з відміною оцінок і домашніх завдань у початковій школі. Відсутність оцінок, на його думку, позбавляє дитину мотивації і відповідальності, а батьків і вчителів — реальних інструментів вимірювання розвитку дитини.

Олександр Співаковський також виступає за повернення в школу державної підсумкової атестації та повноцінного викладання з 5-6 класу математики, фізики, хімії та біології.

«Ми повинні подолати цю авторитарність та розвантажити зміст і спеціальності, до яких долучена дитина. Але ми не повинні втратити ті фундаментальні контексти, які забезпечать дитині високий рівень мовлення, читання, писання, рахування, комунікації, взагалі — світогляду», - застеріг він.

Також, на думку нардепа, Україні не варто сліпо переносити на український освітній грунт досвід інших країн в цій сфері, бо маємо свій менталітет, свої здобутки і традиції, а також - свої реалії.

«Наприклад, США мають рublic school, тобто, таку школу, в якій хочеш навчатися — навчайся, але головне — це твоя соціалізація. Американці можуть дозволити собі таку модель, бо мають можливість, в разі необхідності, просто купувати людський капітал з інших країн. У України таких коштів немає, а це означає, що людській капітал ми повинні вирощувати тут. Вирощувати, як вирощуємо зерно. Це складно, але ми вміємо це робити. Подивіться, скільки українців сьогодні працює в Польщі, в тих же Сполучених Штатах, і вони мають там великі досягнення. Це означає, що наша школа гарна», - переконаний О.Співаковський.

Українська освіта, підкреслив нардеп, потребує справжніх реформ, а не їх імітації. Інакше, застеріг він, можна вщент зруйнувати той фундамент, на якому власне тримається наша освіта, а натомість не побудувати нічого нового.

Ганна СОКОЛЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон