На ціну впливатимуть різні чинники, в першу чергу суто психологічні – продавці розуміють, що свята змусять домогосподинь купувати овочі та фрукти для святкових столів, а отже будуть готові викладати більше грошей.
При цьому існують і суто об'єктивні чинники. У першу чергу це температура повітря. З кожним днем на вулиці стає все більш прохолодно. Вночі, у найближчі два тижні, температура буде стабільно мінусовою.
І, як прогнозують синоптики, середньодобова температура найближчі 4 – 5 тижнів буде помірно прохолодною. Денна не перевищуватиме 0 – 2 тепла (в окремі дні до 4 – 5 морозу), вночі до 7 – 9 морозу, що відповідним чином відіб'ється на тому, що постачальники продуктів будуть змушені витрачати більше грошей на утримання продукції у відповідному температурному режимі у сховищах. Отже, це підвищить їх затрати, які вони автоматично перекладуть на плечі споживачів.
Другий чинник це логістика, т.т. доставка вантажів у Херсон. Відомо, що обласний центр сьогодні не може похвалитися тим, що має розгалужену систему зберігання овочів. Ті склади які є, або вже давно не відповідають їх прямому призначенню і можуть надати відповідні умови зберігання продукції, або давно продані у приватні руки. Колись, хтось на цьому заробив!
Нажаль, але керівництво міста і не думає про такі «дрібнички», як закупівля овочів та фруктів за більш низькими цінами у виробників, закладання їх на термінове зберігання, а потім продаж через систему комунальних торгівельних закладів по значно нижчим ніж це пропонують перекупники на ринках цінах.
Крім того, на ціну вплине й те, що в Херсоні, втім, як і по всій країні, стабільно продовжують зростати ціна на пальне. Як повідомляють інформаційні агенції, нафтотрейдери сьогодні, перед тим як у Відні відбудеться зустрічі країн-експортерів OPEC, ринки нафти зберігають певну напругу, хоча середня ціна й зросла на 0,37%. Залежно від рішення яке сьогодні приймуть країн OPEC щодо зменшення видобутку нафти, ціни можуть вже до кінця дня різко змінити напрямки: у бік як зростання, так і у бік падіння.
Тож ціна на пальне буде так само впливати на ціну продукту.
Якби доставка відбувалася в межах міста, скажімо окремих мікрорайонів, то це одна справа, а у зв'язку із тим, що оптовикам доводиться завозити продукти малими партіями на значну відстань, то це так само вплине на кінцеву ціну товару щодо його здороження.
При цьому фахівці відзначають, що сезонного сплеску цін на плодоовочеву продукцію поки немає, але це не означає, що ціни не будуть зростати саме під напливом «святкових днів». Вже починаючи із 15 грудня (напередодні дня «Святого Миколая»), і до 20 січня («Водохреща») господині будуть у постійному «підвищеному» об'ємі скуповувати продукти для святкових столів...
Хоча, при цьому, слід зазначити, що є й чинники, які будуть впливати на помірне стримування підняття загальної ціни (незалежно від бажання окремих постачальників заробити будь-що). В першу чергу це те, що цього року ми маємо щедрий врожай овочів, що без сумніву утримуватиме зростання цін.
Що стосується Українських фруктів, то, як вважають фахівці, на них так само ціна рости неповинна – запаси ринку для цього достатньо великі.
Говорячи про врожай, варто зазначити, що у цьому році українські фермери зібрали високий урожай овочів саме «борщового набору». Динаміка зростання врожаю по різним категоріям овочів склала від 3 до 10%. Тієї ж картоплі цього року зібрали в Україні 21 млн. тон, тоді як минулого року було тільки 20 млн., а от лук та капуста – взагалі лідери по врожайності поточного року.
Хоча за даними «ТОП-100. Рейтинг найбільших», цього року загальна врожайність хоч й не була найвищою, але у порівнянні з минулим роком все ж збільшилася, тоді як у 2015 році була в середньому на 9,8%, менше ніж у 2014 році (а по картоплі був взагалі провал на 12% від попереднього року).
І все ж, роблячи висновки фахівці резюмують – зростання цін на овочі «борщового набору» херсонцям очікувати слід...
Сергій ОСОЛОДКІН