Вакцинувати - означає убезпечити

Важливо усвідомлювати, що сьогодні імунізація залишається єдиним ефективним засобом захисту усіх вікових груп населення від тяжких інфекційних хвороб,підкреслювалося під час круглого столу в департаменті охорони здоров'я облдержадміністрації, присвяченого поточному стану імунопрофілактики та вакцинації на Херсонщині.

Зважаючи на те, що в Україні тривалий час відбувалися перебої з забезпеченням вакцинами за кошти державного бюджету, стався вимушений серйозний збій у Національному календарі вакцинації, що призвело до порушення формування так званого колективного іму­нітету.

Внаслідок цього «підняли голову» інфекційні хвороби, про існування деяких упродовж останніх 10—20 років вже й забули.

На­селення нарешті почало з розумінням ставитися до необхідності проведення імунізації і з відновленням постачання вакцин активно звертається до своїх дільничних медзакладів, аби відновити календар вакцинації, насамперед дітей.

— І хоч імунопрофілактика — справа суто добровільна, сьогодні вже ніхто не має права забороняти відвідувати дошкільний чи шкільний колективи без довідки про щеплення, батьки все-таки прагнуть убезпечити своїх дітей шляхом вакцинації, зазначає головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров'я ОДА Тетяна Карчевич. — Ці помітні зміни в свідомості свідчать про розуміння наслідків захворювань і того, що іншого способу захистити свою дитину просто не існує. Календарем щеплень передбачена вакцинація проти 10 інфекційних захворювань, серед яких гепатит В, туберкульоз, дифтерія, краснуха, кір, гемофільна інфекція, що призводить до менінгіту, та інші.

Всі вакцини, які надходять в область, мають міжнародний сертифікат відповідності і є безпечними, запевняють медики. Після тривалої перерви в достатній кількості надійшли вакцини БЦЖ та проти дифтерії і правця. Вакциною АКДП тепер забезпечені на 100% для щеплення дітей до року і старше. Ця вакцина індійського виробництва є цілком безпечною, зазначають лікарі.

З їхніх слів, перестороги батьків з приводу можливих побічних ефектів після вакцинації є перебільшеними, адже кожна вакцина переноситься дитиною індивідуально, і медичний персонал зобов'язаний детально роз'яснити батькам, яка реакція може бути на місці введення препарату і які можливі зміни в самопочутті. Скажімо, незначний біль або підвищення температури.

Дискомфорт може тривати від години до трьох днів. Звісно, що турботлива мама повинна мати під рукою дитячі жарознижуючі препарати, дотримувати достатнього питного режиму і ні в якому разі не перегрівати дитину після щеплення. Якщо її стан після вакцинації батьки вважають незадовільним, вони повинні звернутися до лікаря.

— Коли ми говоримо про несуттєві побічні індивідуальні реакції організму на дії вакцин, то не потрібно з цього робити ажіотажу, пам'ятаючи, що це профілактика хвороби, яка за відсутності вакцинації і інфікуванні здатна інвалідизувати та забрати життя, — акцентує головний лікар обласного центру здоров'я та спортивної медицини Юрій Ромаскевич.

Зі слів головного позаштатного епідеміолога департаменту охорони здоров'я Наталії Єрємєєвої, нині суттєво зросла захворюваність на кашлюк, і очікується її сезонний підйом, зареєстровані летальні наслідки цієї хвороби. Скоротилася кількість випадків захворювання на кір проти минулого року — цьогоріч зафіксовано 26 випадків хвороби, з них є смертельні. Серед захворілих — діти до 10 років та багато осіб від 18 до 26 років, котрі не були щеплені. Наступного року ВООЗ прогнозує епідемію кору в Україні. Зросла майже на 12% захворюваність на гепатит В.

Більш оптимістично виглядає рівень захворюваності на краснуху, який скоротився на 41,6%. Вже 5 дітей захворіли на правець (торік було 2), якого не фіксували впродовж попередніх 20 років. Поширення цієї тяжкої недуги загрожує державній безпеці, застерігають лікарі. Міграція населення є одним з негативних факторів для поширення дифтерії, що вимагає невідкладного поновлення календаря імунопрофілактики хвороби. Якщо цього не зробити, можна отримати жахливі наслідки епідемії, що сталася в 1990-х, коли на дифтерію захворіли 17 тисяч осіб, вагома частина з яких померли. Цьогоріч виявлено 623 хворих на туберкульоз, з них 2 дитини віком до року та 20 осіб до 17 років.

Для тих осіб, які якнайшвидше бажають поновити календар щеплень, лікарі роз'яснюють, що сьогодні медики, передусім педіатри, терапевти та сімейні лікарі переглядають карти профілактичних щеплень, складають графіки, аби не накопичувати черг і ефективно розподілити дози вакцин між пацієнтами. Крім того, враховують інтервали між щепленнями, якщо їх пропущено кілька. Перед вакцинацією, на яку запрошують у лікувальний заклад батьків з дитиною, пацієнта обов'язково повинен оглянути педіатр або сімейний лікар, аби зробити висновок про його стан та дати дозвіл на проведення щеплення.

Сьогодні вакцинація неможлива без згоди на її проведення батьків дитини. Щеплення виконує у спеціально пристосованому кабінеті сертифікована медсестра, яка несе відповідальність за дотримання температурного режиму та термінів зберігання вакцин, поінформована про особливості їх дії, правила застосування, безпосередньо введення і можливі реакції. Після вакцинації дитина повинна упродовж 30 хвилин перебувати в лікувальному закладі під наглядом медпрацівників.

Перед проведенням щеплення їй не потрібно ніякої додаткової підготовки, здавати ніяких аналізів чи інших обстежень, роз'яснює головний позаштатний дитячий імунолог департаменту Наталія Василенко. Лікар, який проводить огляд дитини, звертає увагу передусім на анамнез (чи раптом не було в неї судом, алергічних реакцій тощо).

Олена НЕЧИПУРЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон