На Херсонщині за паї можна отримувати більше

Завдяки збільшенню орендної ставки за землю навіть найвідсталіші донедавна сільради стали отримувати мільйони гривень прибутку.

Додатково 2 мільйони гривень до свого бюджету зможе отримати за оренду сільськогосподарських земель Волинська сільрада Каховського району. Такими виявилися результати аукціону, що відбувся в кінці жовтня.

При початковій орендній ставці богарних земель запасу у 4% від нормативної грошової оцінки вона зросла до 8,26%! А в Костогризовому цього ж району орендна ставка піднялася до 6%.

— Пам'ятаю, як депутати Херсонської обласної ради стверджували, що сільгоспвиробники фізично не спроможні сплачувати орендну плату за богарні землі більше 1,5%. Говорили, що вищі розцінки призведуть до «геноциду аграріїв». Проте за останній рік відбулося вже більше 50 аукціонів по області, і в усіх випадках менше, ніж 4% від нормативної грошової оцінки, ніхто не отримує, — коментує голова райдержадміністрації Валерій Салтиков.

— Також багато хто стверджував, що ці 6 або 8% «ніхто ніколи платити не буде». Але і в Волинському, і в Костогризовому кошти вже надійшли до сільських рад. Ось що таке відкрита і здорова конкуренція. Боюся навіть собі уявити, скільки сільрадам принесе відкритий ринок землі.

Крім збільшення надходжень від оренди земель запасу, в Костигризівській сільраді зараз впроваджується інвестиційний проект з будівництва меліораційної мережі. Передбачається, що це дасть можливість отримати зрошення на 1 тисячі гектарів землі. Тут встановлять 14 американських поливних машин Zimmatic, якими буде керувати один оператор за допомогою інтернету і смартфону.

Що ж стосується використання земель, то тепер варто було б переглянути ставки за оренду й земельних паїв. «Аукціон з землями запасу показав, що за кожен гектар власник може отримувати 2 і навіть 4 тисячі гривень. Натомість по Каховському району орендарі сплачують по 700, по 900 гривень і по 1,5—2 тисячі грн./га за зрошувальні землі, — додає Валерій Салтиков.

— Проте, аби переглянути орендні ставки, власники паїв повинні виходити на сільгоспвиробників і переконувати їх переукласти договори. РДА не вправі змусити їх піти на цей крок. Але думаю, що тепер запитання — а чи не настав час піднімати орендну плату за наші паї — з'явиться у багатьох жителів області».

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон