Херсонці питимуть менше?

Оскільки Кабінет Міністрів України, під час свого чергового засідання, підняв роздрібні ціни на алкогольну продукцію, херсонці вживатимуть менше якісного, але дорогого алкоголю...

Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, пояснив, що цім рішенням будуть внесені зміни до Постанови КМУ № 957, якою були встановлені мінімальні роздрібні ціни на алкоголь.

Чим викликано таке рішення? Віце-прем'єр пояснив, що це викликано тим, що «діючий рівень цін не відповідає реальним витратам виробників...».

Відтепер мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки об'ємом 0,5 літра буде складати 69,78 грн.; вина (0,7 л) – до 33 грн.; кріплені вина – до 42 грн.; шампанське коштувати щонайменше – 69,90 гри, тоді як вартість найдешевшого коньяку (3 зірочки) зросте до – 104,90 грн.

Нагадаю, що відповідний проект було анонсовано ще у серпні поточного року. Тоді стало відомо, що підготовлено проект постанови Кабміну про підвищення мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на алкогольну продукцію.

«Діючі на сьогодні мінімальні ціни не відповідають реальним витратам суб'єктів господарювання на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв (за час, що минув після їх введення, зросла як ціна спирту, так і розмір акцизного податку). Це обумовлює необхідність переглянути мінімальну ціну на алкоголь», - йшлося у повідомленні.

У пояснювальній записці до проекту наголошувалося на тому, що з того моменту, коли ціни піднімалися в останній раз, значно зросли: ставки акцизного податку (за 2015 рік на горілку, лікеро-горілчані вироби і коньяк було збільшено на 50%, на вино з додаванням спирту, ігристе і вермути – на 100%); ціна на спирт (у січні вона була 240 грн. за дал з ПДВ, а у квітні – 285 грн). Крім того КМУ підкреслив, що за цей час в Україні суттєво зросла інфляція (у 2015 році вона становила – 43,3%).

Тоді ж у Мінфіні заявили, що для розрахунку мінімальних цін вони використовують розрахунки і пропозиції виробників, які пропонували встановити мінімальні ціни на горілку від 57,15 грн. до 75,00 грн. за пляшку 0,5 л міцністю 40%. У зв'язку з цим і пропонувалося внести зміни до постанови КМУ № 957, від 30 жовтня 2008 року.

Серпневий варіант проекту пропонував ввести ціну для горілки та інших лікеро-горілчаних виробів мінімальну оптово-відпускну (МОВ) ціну за 1 л 100% спирту до 218,32 грн, тоді як роздрібну збільшити – до 340,57 грн.; для «тризіркового» коньяку МОВ за 1 літр 100% спирту 336,22 грн, «п'ятизіркового» – до 384,29 грн.; для вина об'ємом 0,7 л – 33 грн., для кріплених вин – 39 грн., для ігристих вин – 69,90 грн. Як бачимо деякі «пропозиції» у Постанові стали навіть більшими, ніж пропонувалося у проекті.

При цьому слід зазначити, що у той же час Державна фіскальна служба пропонувала свій проект підвищення МОВ і роздрібних цін, які були вищими за ті, які пропонував Мінфін (на горілку на 75%).

Серед цілей прийняття змін фіскали вказувала на те, що їх підняття цін дозволить: скоротити тіньовий обіг лікеро-горілчаних виробів; забезпечити додаткові надходження до держбюджету в сумі 310 млн. грн.

Нагадаю, що ще у червні Вищий адміністративний суд відхилив касацію КМУ на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який у грудні 2015 року скасував Постанову Кабміну № 426, від 16 червня 2015 року, якою було збільшено мінімальну роздрібну ціну на алкоголь.

Таким чином, постанова КМУ № 957, від 30 жовтня 2008 року, якою було встановлено МРЦ на алкоголь, до вчорашнього дня діяла у редакції 2014 року.
При цьому слід зазначити, що за останній час Україна значно скоротила об'єми випуску алкогольних напоїв.

Так виробництво горілки (без урахування міцних спиртних напоїв) зменшилося на 6,8%; коньяку на 72,8%; слабоалкогольних напоїв на 83,8% (все це без врахування даних по Криму та Севастополю).

Тож херсонці вживатимуть менше якісного, але дорогого алкоголю, а «баба Параска» з своїм самогонним апаратом має шанс заробити ще більше грошей.

Шановні, не забувайте, що тільки за останні кілька місяців в Україні майже 100 її громадян лишилися життя через вживання сурогатів. Пильнуйте себе!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон