Херсонцям про мінімальну зарплату і субсидії

Сьогодні в Україні мінімальна заробітна плата складає 1 450 грн, а офіційно її отримують понад 3 мільйони 700 тисяч осіб, з яких понад мільйон громадян працює у бюджетній сфері, і понад 2,5 мільйони трудяться у приватному секторі економіки. Такі цифри озвучив вчора Міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Нагадаю, що у проекті бюджету на 2017 рік, який два тижні тому проголосувала Верховна Рада України, було закладено поступове підвищення «мінімалки»: з 1 травня наступного року – до 1684 грн, а з 1 грудня – до 1762 грн. Втім, через кілька днів потому Прем'єр Гройсман заявив, що готовий підняти «мінімалку» до рівня 3 200 грн, що перевищує діючу майже у два рази.

При цьому економісти висловили занепокоєння, що таке різке підняття бюджет України просто не витримає (більш детально про це у матеріалі «З Державним бюджетом на 2017 рік проблеми?»).

Втім, як пояснила ситуацію з «різким» зростанням «мінімалки» у своєму інтерв'ю на одному з телеканалів України Юлія Тимошенко, в Уряді Гройсмана з «підвищенням» збираються дещо «змахлювати».

За словами Тимошенко «підвищувати» будуть тільки саму мінімальну зарплату, а всі прив'язки до неї, т.т. всю «тарифну сітку» заробітних плат (а у ній 11 ступенів) залишать у тому вигляді, в якому вона є зараз.

Т.т. підвищення торкнеться тільки найменшої кількості людей, тих, хто отримує нижче рівня 3 200 грн, а всі ті, хто має більш високий рівень оплати залишаться при своїх інтересах. Таким чином у зарплаті можуть зрівнятися скажімо двірник і директор підприємства.

Для тих, хто отримує мінімум це, звісно, суттєвий плюс, а от ті, хто розраховує, що прив'язана до «мінімалки» «Тарифна сітка» зросте, дарма будуть примарні «замки» свого благополуччя. Фактично Уряд зрівняє між собою кваліфікований і некваліфікований труд.

Не пощастило й тим, хто поки отримує комунальні субсидії. З наступного року кількість господарств, які мають субсидії буде зменшуватися, у цьому переконаний віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

Цієї зими, на його думку, ми маємо абсолютний максимум тих, хто отримує такі субсидії, їх наразі нараховується близько 8,5 мільйонів господарств (або від 16 до 25 мільйонів осіб).

За рахунок чого очікується зниження? За рахунок того, що будуть підвищені доходи домогосподарств, т.т. підняття тієї самої «мінімалки» різко «виб'є» ці домогосподарства з ряду тих, які мають право розраховувати на отримання підтримки від держави.

При цьому віце-прем'єр не говорить, що тарифи більше не будуть зростати, він «заспокоює», що вони «не будуть рости такими темпами», ці слова слід розуміти так: «тарифи будуть рости, але більш помірно».

Крім того пан Розенко похвалився тим, що сьогодні Уряд має максимальну картину про кожну родину: «...повну інформацію про їх доходи, витрати, вартості житлово-комунальних послуг».

Нарешті держава має картину того, як насправді живе суспільство? Чи піде це йому на користь?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон