Херсонці, з «безвізом» знову проблеми

Не далі як два тижні тому Президент України Петро Порошенко заявив, що до 24 листопада, коли в Брюсселі (Бельгія) пройде саміт Україна – ЄС, питання «безвізового режиму для України» буде вирішено.

Здається хтось із чиновників (а може представників ЄС) переконуючи Президента, що так буде насправді, знову його «підставив»? Днями стало відомо, що до «Порядку денного» сесії Європарламенту, яка відбудеться 21 – 24 листопада, питання «безвізу» для України не включено.

Невже все, про що так довго «мріяли» українці, і чим їх заманювали «у світле майбутнє» знову відкладено у довгу шухляду?

Відповідні посадовці одразу кинулися «відбілювати» ім'я Президента. Так заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв заявив, що: «Відсутність «безвізу» у порядку денному Європарламенту не означає, що він не буде розглянутий до 24 листопада».

Чиновник переконує, що ще дуже багато часу, і зміни можуть статися будь-якої миті і питання можуть включити додатковим пунктом: «Порядок денний... це «живий» документ. Остаточний вигляд він набуває за лічені дні до пленарної сесії, коли до нього додаються питання, за якими були досягнуті політичні домовленості в останній момент».

Скоріш за все ці слова чиновника треба розуміти як такі, що «переговори тривають» і наші намагаються «дотиснути» питання. Якщо цього не станеться й цього разу, то про що ще можна говорити тут, в середині країни? Які ще «казки» розповідати?

Для того, аби надати більшій вагомості своїм словам Єлісєєв додав: «Підтримка так званого «безвіза» для України була підтверджена президентом Європарламенту Мартіном Шульцем в ході останніх контактів з Президентом України. Він готовий представити на розгляд пленарного засідання Європарламенту рішення про безвізовий режим як невідкладне, як тільки в рамках ЄС буде узгоджено механізм призупинення дії візової лібералізації».

У те, що Шульц буде готовий «представити» проект на розгляд Європарламенту «ми» і «вони» вкладаємо зовсім різні підтексти. «Вони» говорять, що після того, як вони «вирішать свої питання», будуть готові розглядати «наше», а Українська сторона трактує це як «обіцянку», або як «розуміння», що питання «вже вирішене»? Кожна з сторін має власну трактову і закладає власне розуміння.

Без сумніву, питання розглянуть. Але, коли «в рамках ЄС буде узгоджено механізм призупинення дії візової лібералізації»? Хтось знає відповідь на це глобальне питання? Відповіді немає у самої Європи, яка сьогодні «потерпає» від навали нелегальних емігрантів з боку «північних» сусідів по Чорному морю...

Для тих, хто уважно слідкує за подіями, не секрет, що чим далі, тим більше громадяни ЄС вимагають від урядів своїх країни вирішення цього питання, і задоволених тією політикою яку проводять окремі уряди, або навіть керівники країн стає все менше (яскравий приклад тому ситуація у Німеччині з «залізною» пані Меркель, яка щодня втрачає підтримку свого електорату).

Нелегали загрожують «затопити» всю Європу, яка не має рішення проблеми і не бачить шляхів її вирішення. А тому говорити, про те, що питання Українського «безвізу» не готове і у цьому винна Україна неправильно.

Європейці не упевнені в тому, що Україна не стане північно-східним «сусідом» з боку якого слід очікувати нову хвилю нелегалів, після того, як процедура буде спрощена.

«Безвіз» не дає права працювати, не дає можливості без перешкод перетинати зовнішні кордони ЄС. Всі ті ж правила, які діють сьогодні, будуть діяти й завтра (у разі прийняття «безвізу»), хіба, що нетреба буде їздити у Посольства та Консульства, вистоювати черги, сплачувати консульський збір, а все інше: фінансові підтвердження, квитки, бронювання проживання тощо залишаться у силі, але побоювання у Європейців щодо наших громадян, які можуть стати «нелегалами», які претендуватимуть на пільги існують.

«Безвіз» для самої України, це суто політичне питання, яке турбує не стільки пересічних українців, як керівників держави, це їх імідж, на цих гаслах вони приходили до влади. Виходить, що свої обіцянки вони виконати неспроможні.

Отже, чи буде вирішено питання? Більш ніж обережними були з цього приводу й висловлювання заступник міністра іноземних справ України на з ток-шоу одного з провідних телеканалів України, у понеділок ввечері. Відповідаючи на запитання стосовно «безвізу», заступник міністра вживала досить розмиті фрази, намагалася перейти на інші теми, врешті-решт чітка відповідь так і не прозвучала, з чого опосередковано можна зробити висновок, що «безвіз» Україні цієї осені «не світить».

Тоді як чиновник з АП переконує, що всі завдання, які ставила Європа перед Україною, нашою стороною виконані. Єлісєєв підкреслив, що не бачить підстав сумніватися у наявності політичної волі з боку ЄС надати Україні безвізовий режим.

Чи насправді так? Побачимо. До саміту ще є час. Чи насправді «порядок денний» «живий» і його буде змінено, і там з'явиться Українське питання? Скоро дізнаємося.

Але, навіть наявність питання у «порядку денному», це ще не гарантія того, що воно буде вирішено позитивно для нашої країни. Адже доборе відомо, що у Європі достатня велика кількість скептиків щодо України.

Тим більше, що електронне декларування, перший етап якого закінчився 31 жовтня, викликав у європейців дуже багато питань. Там вже задалися питанням: чи не слід Європі замість того, аби позичати Україні, самій брати позички у українських політиків і можновладців?

За найскромнішими підрахунками тільки «перші» особи держави (декларації подавали не більше 10% чиновників) мають у власності щонайменше половину річного державного бюджету (і це тільки офіційно), у той час як країна знаходиться у злиднях.

Перші обережні коментарі свідчать, що у Європі здивовані і шоковані тим, скільки грошей має обмежено коло людей, які повинні перейматися питаннями життя всієї країни.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон