Нову Каховку поділять натроє?

В разі від'єднання Таврійська другий за значенням населений пункт Херсонщини ризикує втратити статус міста обласного підпорядкування

З великим здивуванням керівництво Новокаховської міськради сприйняло новину про об'єднання підпорядкованого їх громаді Таврійська з Кам'янською сільрадою Каховського району.

«Ми не знали, що Таврійська міськрада наприкінці липня ухвалить таке рішення. І були також здивовані, що Херсонська облдержадміністрація вітатиме його.

Адже нашу громаду чомусь ніхто не запитав, чи погодимося ми на суттєве зменшення своєї території? Та й узагалі, навіщо з однієї спроможної громади створювати дві неспроможні?» — обурений секретар Новокаховської міськради Олександр Лук'яненко.

Крім Таврійська, Нова Каховка ризикує втратити також усі навколишні села і селища разом із Дніпрянами, Корсункою, Райським, Маслівкою. За словами Лук'яненка, ані Дніпрянська селищна, ані Рай­ська сільська ради досі так і не погодилися на збереження нинішньої громади.

— Ми продовжуємо працювати з ними в цьому напрямі, — пояснює він. — Щодо ж «від'єднання» Таврійська, то тут виникає низка запитань. Адже Нова Каховка в цьому випадку ризикує втратити статус міста обласного підпорядкування. Через зміни територій нашої міськради і Каховської райради постане питання: куди ми будемо входити? До Каховського району чи під нас створюватиметься якийсь новий ра­йон?

До того ж, з цим від'єднанням втратять свої права виборці з Таврійська і Кам'янки, які делегували своїх депутатів представляти їхні інтереси у Новокаховській міській і Каховській районній радах. Коли ми ставили всі ці запитання в Херсонській ОДА, там розгублено відпо­віли, що були впевнені, що Нова Каховка входить до Каховського району!

Проблем у Таврійську з від'єднанням додасться — переконаний і міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. Він нагадує, що нині практично всі об'єкти бюджетної сфери (школи, бібліотеки, школа мистецтв, управління соцзахисту, медичні заклади), а також комунальні аптека, транспорт, каналізаційна мережа обслуговуються Новою Каховкою і фінансуються за її рахунок.

Зі створенням окремих громад жителі Таврійська вже не зможуть, як нині, користуватися послугами Новокаховської поліклініки, не зможуть звертатися по допомогу до будь-яких структур Новокахов­ської міськради, місцеві діти не зможуть поступати до новокаховських шкіл.

Втратить свій «внутрішній» статус автобусний рейс Нова Каховка — Таврійськ. Звісно, відміняти його ніхто не буде, проте через переведення до рівня міжрайонного, вартість проїзду в ньому автоматично зросте орієнтовно в 1,5 раза, а права на пільги пенсіонери більше не матимуть.

— З уходом Таврійська у вільне плавання доведеться передавати їм на фінансування всі бюджетні заклади, і питань там буде дуже багато — додає Володимир Коваленко. — До речі, голова облдержадміністрації мене вже питає: навіщо вам це (роз'єднання громад) треба? А для мене важливо зрозуміти і прагнення жителів Кам'янки. Адже паралельно з об'єднанням з Таврійськом вони надіслали нам листа з проханням приєднати їх до Нової Каховки.

Не лише ставити подібні запитання, а й уже знати на них чіткі відповіді повинні також і в громадах Любимівки Каховського і Каїр Горностаївського районів. Приміром, коли в Любимівці як майбутньому центрі громади запрацює лабораторія для проведення аналізів крові і сечі, адже вже дуже скоро саме туди доведеться їздити жителям Каїр, Василівки і Софіївки?

Коли планується запровадити автобусний марш­рут Каїри — Любимівка і чи виділятимуть кошти з місцевого бюджету на пільговий проїзд у ньому, адже жителям громади обов'язково доведеться вирішувати ті чи інші проблеми в своєму майбутньому адміністративному центрі?

Із відповідей на ці запитання можна зробити висновок про готовність місцевих громад відділитися від своїх райцентрів і жити власним життям.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон