На Херсонщині будують дороги за сучасними технологіями

Вперше у Херсонській області здійснюється ремонт автодоріг за сучасною технологією із повною заміною асфальтового покриття.

Зокрема, зараз ведуться роботи на 13-кілометровій ділянці автодороги М-14 «Одеса – Мелітополь - Новоазовськ» біля Козачих Лагерів Олешківського району.

Як відбувається процес заміни покриття і що таке «холодний ресайклінг»? Холодний ресайклінг (англ. Cold deep in-place recycling) являє собою зміцнення (стабілізацію) грунтів, кам'яних матеріалів і асфальтового грануляту, одержуваного в результаті дроблення асфальтобетонного брухту (фала), різними в'яжучими, шляхом попереднього фрезерування і змішування на дорозі.

Ремонтні роботи здійснюються в три етапи. На першому етапі відбувається регенерація старого покриття, машиною фреза Wirtgen 2000 знімається 11 см старого асфальтобетонного покриття, яке разом з щебенево-піщаною сумішшю С-7, бітумною емульсією і цементом змішується ресайклером Wirtgen. Після цього бетонноасфальтна суміш укладається на дорогу.

Для укочування суміші використовуються катки Dynapac і Bomag. По свіжоукладеному асфальту вже можна ходити, проте їздити – поки не варто.

Після чого використовується машина Mazzenza для підгрунтовки бітумної емульсії. Далі шар бетонноасфальтной суміші покривається грубозернистим щільним асфальтобетоном товщиною в 10см. І знову укочується катками.

На третьому етапі ще раз використовується машина Mazzenza для підгрунтовки бітумної емульсії, після чого дорожнє полотно покривають щебенево-мастиковим асфальтобетоном ЩМА-20 товщиною в 5 см і укочують 3-ма катками: HAMM HD 90, AMMANN 80, Caterpiller СВ 534 D.

Метод ресайклінгу єдиний спосіб, який забезпечує відновлення основи дорожнього покриття завдяки повторному використанню старого покриття. Застосування даного методу дозволяє скоротити терміни реконструкції, ремонту та знизити витрати. Також роботу методом холодної регенерації можна здійснювати без зупинки руху автомобілів.

За два тижні ремонтних робіт на вищезгаданій ділянці вдалося оновити покриття більш ніж на 1 км дороги. До кінця жовтня всі ремонтні роботи на 13 км дороги планують завершити.

За матеріалами gordeev.org.ua

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон