Андрій Гордєєв: Ми по праву називаємо наш край козацьким

Про це голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв сказав у своїй промові в історичному місці - на Кам'янській січі, де сьогодні, 28 червня відбулися урочистості до Дня Конституції України

Сьогодні ми зібралися на цьому святому, знаковому для всієї України місці – перлини козацької історії та слави, єдиної козацької Кам'янської січі, що дивом збереглася на території України.

На цьому мальовничому та крутому березі Дніпра – Славути творилася козацька історія, зароджувалась політична козацька еліта України, суттю якої були такі цінності, як свобода, вірність бойовому братерству, патріотизм.

Саме тут, на Кам'янській Січі знаходяться залишки козацької святині, колиски нинішньої незалежності та демократії України.

Саме тут, у запорозьких степах гартувалася воля для боротьби за свободу, формувався наш національний характер, творилася історія і культура, тут зріли вільні та сміливі думки, що випереджали час – про самостійну Україну.

Ми по праву називаємо наш край козацьким. Саме з землею Херсонщини пов'язане перше свідчення про українське козацтво у старовинних документах.

Тут знайшли вічний спокій велетні козацького духу кошовий отаман Кость Гордієнко, Василь Єрофєєв та ще понад десять кошових отаманів та півтори тисячі козаків.

Постать Костя Гордієнка увійшла до історії як видатного кошового отамана, послідовного та незламного борця за самостійність України, який багато років поспіль обирався на цю посаду за свій державницький розум, неабиякі організаційні здібності та беззаперечний авторитет серед побратимів.

Це він разом з гетьманом Пилипом Орликом був фундатором першої в Європі демократичної конституції.

Це він був вірним соратником Івана Мазепи, з яким пліч о пліч боровся з російським царатом за волю, свободу та незалежність своєї держави.

Історія повторюється, знову сучасний російській цар здійснює проти України військову агресію. І знову, як триста років тому ми змушені відстоювати нашу незалежність і європейські цінності.

І сьогодні, сучасні козацькі, як славетні пращури, даючи гідну відсіч російським агресорам, так само самовіддано боронять територіальну цілісність України.

Від щирого серця бажаю вам, шановні земляки - козаки, здоров'я, завзяття, сили та єдності на життєвому шляху.

Слава Україні! Слава Українському козацтву!

Андрій ГОРДЄЄВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон