До Дня Конституції України на Кам’янській Січі відбулись урочистості

Сьогодні, 28 червня, у с. Республіканець Бериславського району, на Кам'янській Січі відбулись урочистості, присв'ячені 20-річчю Конституції Україниза участі керівництва області, депутатів обласної ради, козаків різних кошів, військовослужбовців та воїнів АТО , громадськості області.

Гостям заходу ведучі провели екскурс в історію, під час якого розповіли про події, з яких починалася боротьба за незалежну Україну.

На Кам'янській Січі було проголошено текст Першої європейської Конституції, яка визначала права і обов'язки козаків, територію, стратегічний план розвитку та міжнародні пріоритети.

На той момент Конституцію називали – Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорізького.

Козаки продемонстрували показовий виступ, під час якого вони зобразили подію обрання Гетьмана Українського козацтва Пилипа Орлика та озвучили пункти «Договору між гетьманом Орликом та військом Запорізьким».

«Саме тут на березі Дніпра-Славути знаходяться козацькі святині, колиска нинішньої незалежної України. Саме тут гартувалася воля до боротьби за свободу. І перша в світі демократична Конституція Пилипа Орлика і Костя Гордієнка народжувалася саме на Херсонській землі – в Кам'янській Січі!», – зазначив очільник області Андрій Гордєєв.

Також під час урочистостей хвилиною мовчання вшанували захисників, Героїв України.

Гостям заходу свої патріотичні пісні дарував український гурт «Друже музико!», який відомий своїми патріотичними, волонтерськими справами та гідною життєвою позицією.

Також подарунком став виступ фольклорно- етнографічного кінного театру «Запорозькі козаки» та виступ січових козаків історико-культурного заповідника «Хортиця».

Окрім цього, гості свята мали змогу долучитися до гирьових змагань та козацьких майстер-класів, придбати собі на згадку українські сувеніри та покуштувати козацькі страви.

Херсонська ОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон