У Скадовську знайшли винних за брудні пляжі

У Фейсбуці, яку іронічно називають велетенською пліткаркою, обурюються станом центральних пляжів. Справедливо. Бо щоб скупатися, потрібно подолати прибережну смугу перешкод із зостери (морська трава).

Скадовчани призвичаїлися до водорості, внюхалися, тому спокійно ставляться до неї. Малі ж діти та й приїжджі дорослі, дивляться на камку, як на ворога, з огидою. Хто його зна, що там, в оцій морській траві копошиться?

У місті повно відпочивальників. Вони приїхали набратися здоров'я, звісно, і приємних вражень також, звільнитися від стресів та щоденних турбот. Відпустка – чарівний час, якщо її, звичайно, не зіпсують. А наші пляжі настрій можуть зіпсувати на раз. І в першу чергу – безневинна зостера.

Всі відомо, що скадовські пляжі здано в оренду. Я пам'ятаю той час, коли це тільки починалося. Як і кожну справу, рішення про передачу набережної в оренду, мало і своїх прихильників, і опонентів. Одні пророчили платний вхід на пляж, інші раділи, що нарешті набережна зміниться і конкуруватиме із пляжами Туреччини або Єгипту.

Сталося, звичайно ж, не так, як гадалося. Звісно, кожен може позасмагати або скупатися на пляжі без оплати. Але чи можна це місце з гордістю називати пляжем? Вважатимемо це запитання риторичним.

У міській раді я познайомилася із примірником угоди між міською радою та орендарем. У ньому я знайшла чимало цікавого... За умовами угоди, орендар повинен до початку оздоровчого сезону завезти на пляж 300 тонн морського піску. Ремонтувати бетонні парапети. Встановити 4 (!) біотуалети, а також душові, урни для сміття та роздягальні.

Спробуємо проаналізувати. Що таке 300 тонн піску. Вибачте за ідому, це до фіга і трошки. Тобто, зважаючи на кількість орендаторів, ми повинні грузнути по кісточки в цьому морському піску. Тому що угода зобов'язує спушувати пісок двічі на місяць протягом курортного сезону.

Наші пляжі нагадують трасу Формули-1. Про парапети промовчимо. Востаннє їх ремонтували... давно їх по-справжньому ремонтували. Біотуалети? Якщо побачите раптом – дзвоніть. Бо я їх не побачила на набережній ніде. Дощик – так, на одному відрізкові пляжу зустрічала. А біотуалет – ні.

Найголовніше: орендатор за угодою має вивозити своєчасно камку з набережної. Тобто в угоді це є. А насправді? Немає. Можливо, слово "своєчасно" розуміється як "коли захочу"?

То що ж робити? Мабуть, найкращий вихід – розривати угоди із недобросовісними орендарями. Це найбільш розумний вихід із ситуації, яка склалася.

Так, одна людина програє. Але виграє місто, його імідж, а головне, наші відпочивальники. Вони отримають те, за чим приїжджають до нашого міста – здоров'я і позитивний настрій. З поганим настроєм здоров'я, як відомо, не набудеш. Втратиш те, що маєш...

Вікторія СЕНЬКО
За матеріалами сайту "Скадовська палітра"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон