Херсонські абітурієнти шоковані

Виявляється, що вступити цього року у вищі навчальні заклади випускникам херсонських загальноосвітніх шкіл стало ще складніше...

Кожного року, коли приходить час подавати документи до вищих навчальних закладів для випускників шкіл та їх батьків це справжнє випробування нервів, ніколи не знаєш, чого чекати.

Минулі роки основна напруга була у травні – коли Міністерство остаточно визначалося із нюансами...

Але того, що сталося цього року, не було за всі 25 років Незалежності.

До початку прийому документів менше двох тижнів і тут практично нові правила. Нове керівництво Міністерства освіти і науки здається зробило все, аби молоді люди отримали справжній стрес.

У середу, 22 червня, стало відомо, що Міністерство фактично «на марші» змінило основні правила гри, відчутно ускладнивши їх. Зробили це не тільки останньої хвилини, але «потайки» – не повідомивши про це широкий загал.

Відсутні будь-які публічні роз'яснення, що й як робити абітурієнтам. Більшість вступників, особливо з сільської місцевості, опинилися у надскладній ситуації. Вони вважають, що готові до вступу? Даремно!

Всього змін вісім. Про них стало відомо під час вузькопрофільної регіональної наради-семінару з питань організації і проведення прийому, яку провели для вузьких спеціалістів.

Зміна перша. Цього року виключно електронна форма подання документів до вишів (за результатами ЗНО). Т.т., всі, хто приїде з документами до місця дислокації обраного вишу (хто не знає про нововведення) – даремно витратять гроші й час – їх там не прийматимуть.

Здавалося б, таке рішення повинно спростити процедуру вступу: прибрати черги, якісь варіанти корупупційних складових тощо. Для міських жителів можливо. А як бути тисячам дітей з сіл, селищ і маленьких містечок, де існують суттєві проблеми з Інтернет? Де проблеми зі звичайним зв'язком, не говорячи про електронні «прибамбаси»?

Цікаво, чи цікавився хтось у профільному Міністерстві скільки було проблем, нервів, сліз, стресів, непритомлень, серцевих нападів і інфарктів, коли діти реєструвалася на ЗНО? Елементарне «зависання» компа... і все «псу під хвіст». А скільки разів доводилося дітям їздити у райцентр шукати того, хто має якісний зв'язок, хто правильно заповнить всі прості, на перший погляд, для «просунутих» користувачів веб-сторінки? Чим неприйнятна подвійна система прийму?

Зміна друга, не менш шокуюча. Цього року вступ до ВНЗ буде здійснюватися за новим єдиним переліком галузей і спеціальностей.

Дехто з абітурієнтів поки собі навіть не уявляє, що обраної ним спеціальності (цілої галузі) вже не існує. Яким буде стрес у молодої людини, яка знає, що ще вчора вона обрала напрямок навчання, а сьогодні, при подачі електронних документів виявиться, що його немає? Скільки нервів, грошей буде витрачено на з'ясування: куди поділася спеціальність (напрямок)?

Фахівці, з якими ми радилися, переконують, що не слід панікувати і тягнути до останнього, а вже зараз, як мінімум, зателефонувати на кафедру обраного вишу (якщо там ще хтось є – час відпусток) і проконсультуватися: що з обраною спеціальністю (напрямком). Крім того, можна телефонувати у приймальні комісії або заходити на сайти вишів і шукати інформацію там.

Можу собі уявити, що зараз відбуватиметься у приймальних комісіях, коли до них почнуть телефонувати тисячі, а там тільки один телефонний номер. Хтось додзвониться тільки на Різдво. Не дуже вірю й у те, що у час відпусток, хтось буде оперативно змінюватися сторінки сайту. Крім того, існує й інша проблема – суто технічна: навантаження на сервер зросте – сайт «впаде» (своєрідна кібератака). Інших тонкощів назбирається ще не один десяток.

Зміна третя: позаконкурсного вступу не буде, всі вступають тільки за конкурсом. На жаль, роз'яснень з боку Міністерства немає. Як бути тим, хто розраховував бути «цільовиком»? Як бути тим, хто мав пільги: діти-сироти, діти чиї батьки загинули, діти-інваліди, переможці різних Олімпіад і МАНів. Питання, відповіді на які Міністерство не потурбувалося розмістити у публічному доступі.

В контексті цієї новації незрозуміло, яку буде проходити І тур «творчого конкурсу», від якого раніше предметна комісія могла звільнити вступника, у разі подання ним творчих робіт?

Зміна четверта: МОН розробило якусь нову «стратегію підтримки абітурієнтів з Криму і Донбасу за спрощеним вступом». Що саме мається на увазі? Не розголошується. Яка це стратегія? На кого вона направлена? Ким, коли, у якому об'ємі буде реалізовуватися? Наскільки вона демократична і відповідає праву рівності всіх вступників? Чим більше питань, чим більше таємниць, тим більше породжується чуток, пліток і можливих інсинуацій.

Як будуть визначатися категорії? Кого саме мають на увазі: тих, хто живе і навчається просто зараз, і просто цієї хвилини приїхали з цих точок, чи це ті, хто виїхав рік – два тому? Якщо варіант другий, то чому мають привілеї, адже вони вже тривалий час не приживають у відповідних зонах?

Вже відомі непоодинокі випадки, коли для отримання певних пільг, заднім числом, люди «реєструють» проживання у Донецьку, Луганську та відповідних місцевостях. Раджу тим, хто бодай теоретично вважає, що він підпадає під цю стратегію звертатися до відповідальних секретарів приймальних комісій і з'ясовувати все на місці.

Зміна п'ята – бюджетне замовлення. Головний «ребус», який абітурієнти намагаються розгадати рік пороку у виборі вишу – скільки бюджетних місць він матиме. Наявність «бюджету» (у певному об'ємі) часто стає вирішальним у прийнятті рішення – куди подавати документи: чим більше держзамовлення, тим більше шансів.

Як правило, у попередні роки, станом на 1 червня виші вже знали весь об'єм державного замовлення, і розміщували копії документів МОН по держзамовленню у вселюдному доступі (у т.ч. й на сайтах).

І тут МОН «порадував» новацією. Там заявили, що вводиться «адресність держзамовлення», завдяки чому «місця до вузів будуть приносити вступники, які їх завоювали» (пряма цитата). Ви зрозуміли про що мова?

Честь вам і хвала, розкажіть нам. Фахівці, з якими я говорив дати однозначної відповіді не змогли: де, коли, при яких «війнах» випускники завоювали ці місця з'ясувати не вдалося. Відповідальні секретарі не наважилися відповідати на питання, посилаючись на те, що вони щойно отримали відповідні документи, і просять дати трохи часу розібратися...

Поки зрозуміло тільки одне: «У 2016 році ця модель буде реалізовуватися тільки на денній формі навчання (набір на перший курс) за всіма освітніми рівнями, крім набору на молодшого спеціаліста».

Зміна шоста – профорієнтаційна. Ті, хто вступатиме на бакалаврат матимуть можливість подати паралельно 15 заяв на 5 спеціальностей.

Зверніть увагу, тут важливо не помилитися з підрахунком. При «машинній» реєстрації, централізована база буде «бачити» вас за якісними характеристиками (П.І.П, рік народження, адреса тощо) і тому важливо не прорахуватися у кількості вже «поданих» заяв. У разі помилки – переконати машину, що ви помилилися не вдасться. Людину у приймальній комісії ще якось можна переконати, з машиною таке не «проканає».

Тут можуть бути інші прикрі моменти. Той, хто має доступ до документів вступника, може зробити йому неприємність – зареєструвати його по іншим спеціальностям, і коли дитина почне реєстрацію самостійно виявиться, що вона вже «вибрала» ліміт на 15 заяв. Якщо ви звертаєтеся за допомогою до сторонньої людини щодо подачі електронних документів, то бажано співпрацювати із надійною особою, яка вас не «підставить». Може бути все...

Зміна сьома – цього року для вступу в магістратуру також потрібні сертифікати ЗНО. Оскільки в цьому році – це просто експеримент, нова норма стосується тільки спеціальності «081 Право».

Тут є певна проблема: чи знали про це заздалегідь ті, хто збираються вступати не цей напрямок? Реєстрація на ЗНО... закінчилася у березні. Якби хтось не проґавив таке «запровадження» ...

Зміна восьма – третій предмет для вступу за результатами ЗНО абітурієнт буде вибирати з тієї «лінійки» предметів, які були запропоновані вишем.

Тут незрозуміла дефініція «з усіх запропонованих» на будь-які спеціальності, чи саме «на обрану»? Й у попередні роки виші самостійно визначали третій сертифікат ЗНО, але він був конкретний, скажімо «географія». Якщо розуміти термі «лінійка» (т.т. множина), то це може біти й «математика»?

Тут дати узагальнений коментар неможливо, адже кожен виш має право на самостійність, а тому відповідь краще шукати у приймальній комісії конкретного вишу, куди абітурієнт буде «подавати» документи.

Відповідно до практики попередніх років, «лінійку» виші повинні були сформувати ще на початку січня, розмістити на сайтах і не змінювати, адже відповідно до обраного «третього» сертифікату, абітурієнти проходили ЗНО.

Теоретично, просто зараз, вносити зміни у цей пункт виш не може, адже абітурієнт вже не зможе пройти тестування по іншому предмету. А практично, в нашій країні можливе все.

Крім цього, залишаться ще ряд питань, на які так само немає відповіді. Що буде із творчими конкурсами: спорт, журналістика, мистецтво тощо... У попередні роки прийом документів на ці напрямки закінчувався на тиждень раніше, для того аби виші встигли провести творчі конкурси. Чи будуть творчі конкурси взагалі? Що буде з заочним навчанням і вступами на старші курси?

Сподіваємося, що через пару днів відповідальні секретарі розкладуть всі отримані на профільному семінарі знання у своїх головах по «полицях», і ми отримаємо від них більш вичерпну інформацію.

У світлі викладеного, дуже «милим» є мессидж пані Совсун: «Загалом, всі ці зміни покликані зробити навчання студента більш вільним у виборі напрямів свого подальшого розвитку». Цікаво, чи хотіла б вона такого «вільного» вибору власні дитині?

А потім ми дивуємося: чого наші діти, «кращі з кращих», «наше сподівання і надія на майбутнє» їдуть навчатися у Європу, Америку, а тепер вже й Азію?

А там: «головняку» менше; педагоги більш кваліфіковані; реалізувати себе після навчання значно простіше.

А що у нас? Головне, що цікавить виш – заплатіть гроші за навчання і стійте собі у «черзі» за дипломом...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон