Херсонці згадують 22 червня

22 червня - День скорботи. Україна вшановує пам'ять жертв Другої світової війни.

Вранці в херсонському Парку Слави за участю керівництва області та міста, ветеранів і громадськості відбулися меморіальні заходи.

Херсонці поклали квіти до Могили невідомого солдата та вшанували пам'ять тих, хто загинув у боях із загарбниками та зник у пеклі нацистських концентраційних таборів хвилиною мовчання.

На Херсонщині за період окупації загинуло понад 70 тис. осіб. Серед них нацистами в області було закатовано у таборах та розстріляно близько 30 тис. євреїв.

Сімдесят п'ять років тому, 22 червня 1941 р. о 3 годині 15 хвилин ранку війська гітлерівської коаліції атакували СРСР на всьому протязі кордонів від Балтики до Чорного моря. Під артилерійські та авіаційні удари потрапили всі західні райони України.

Несподіваних бомбардувань зазнали також українські міста Київ, Одеса та Севастополь. Військові дії на території нашої держави тривали з 1941 по 1944 рік. Війна була надзвичайно жорстокою. Україна стала одним з основних театрів бойових дій.

Нацистські плани передбачали знищення кількох десятків мільйонів слов'ян із подальшим коригуванням їх чисельності та тотальне знищення євреїв і ромів.

«На Сході сама жорстокість — благо для майбутнього» записав 30 березня 1941 р., незадовго до нападу у щоденнику начальник генерального штабу сухопутних військ генерал-полковник Гальдер.

Втім 22, 23, 24 червня 1941 р. мешканці Херсону ще не усвідомлювали все горе, гіркоту, жах, та безумну біль, яку несла в їх домівки ВІЙНА. Так, очевидець подій, відповідальній за мобілізаційну готовність, партійний співробітник міському Кривошеїн С.І. згадує:

«Многие девушки приходили на призывные пункты и в горком Красного Креста с просьбой направить их на обучение специальности медицинских сестер для службы в Красной Армии Настроение было приподнятым, призванные прощались с друзьями и знакомыми до встречи в Берлине. Конечно, тогда никому и в голову не приходило, что война будет столь тяжелой и затяжной, и до встречи в Берлине понадобится четыре года неимоверного по своей тяжести ратного труда...». (за матеріалами Державного архіву області)

Друга Світова Війна - найбільш кривавий та безжалісний конфлікт в історії людства. Вона унесла життя 10 млн. українців. Прямі людські втрати Україні у Другій світовій війні набагато біліьші ніж Великобританії, США, Франції, Канади

Трагічні уроки війни не мають повторюватись та забуватись. (у сучасній Німеччині, наприклад, за публічне заперечення Холокосту - знищення євреїв нацистами, притягують до відповідальності).

Сьогодні як і сімдесят п'ять років тому українські воїни боронять суверенітет та незалежність нашої держави на сході.

Доки жива пам'ять, живий й народ.

Георгій БЯНОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон