Чому влада вирішила знищити села в Україні?

Останні 2,5 року пропрезидентська «більшість» в Верховній Раді Україні працює над наймасштабнішим проектом за часи Незалежності України- "звільненням" землі від її народних власників та створення можливості для продажу всіх чорноземів тому, хто зможе заплатити найбільшу ціну.

В той же час команда Юрія Одарченка з партії «Батьківщина» вже понад рік протистоїть впровадженню цієї «реформи».

5 лютого 2015 року за ініціативи Президента України було прийнято Закон "Про добровільне об'єднання територіальних громад". Наче нічого страшного - якщо хтось хоче об'єднуватися - то навіщо йому заважати. Але зміст закону виявився зовсім іншим, ніж його обкладинка.

Залучивши спеціалістів для детального аналізу цього закону Юрій Одарченко виявив велику кількість ризиків та помилок, котрі допустили при його прийнятті. Фракція «Батьківщина» в Верховній Раді категорична не підтримувала цей Закон, але голосами «Опоблоку» і БПП він був проголосований.

Безперспективний перспективний план

Відкривши закон відразу бачиш дуже дивну норму - обласні ради за поданням голів обласних адміністрацій (губернаторів) повинні затвердити "Перспективний план об'єднання громад області". Після затвердження цього плану громади теоретично можуть об'єднуватися добровільно.

Але на практиці будь-які бюджетні бонуси від об'єднання (заради яких і проводиться цей процес) нові громади отримають лише якщо їх об'єднання пройде по цьому плану.

Більш того, по всій президентській вертикалі пройшла команда - забезпечити виконання плану за будь-яку ціну: фактичним бюджетним підкупом, задурюванням, погрозами - що завгодно, але протягом 5 років об'єднання має бути завершено по всій країні.

Саме після прийняття цього рішення люди масово почали шукати захисту та допомоги та звернулись до Юрія Одарченка, як людині фаховій та досвідченій.

В Херсонській області перспективний план був затверджений влітку 2015 року за пропозицію тодішнього губернатора (а нині - голови обласної ради Андрія Путілова). Категорично проти виступила «Батьківщина», але спільне голосування депутатів, що нині представляють більшість – пропрезидентські сили та «Опозиційний Блок» було результативним. І передбачає цей план, не багато, не мало, повну ліквідацію 80% сільських та селищних рад області.

Так в цілих районах пропонується залишити лише одну селищну раду. Така доля очікує на Генічеський, Великолепетиський та інші райони. В Білозерському району ситуація трохи "краща" - тут зібралися ліквідовувати «лише» 19 із 22 рад.

Мешканці цих сіл виступили категорично проти таких «нововведень» та разом з громадськими активістами і командою Юрія Одарченка утворили ряд ініціативних груп мешканців сіл, селищ та міста, що опинились в цій ситуації.

Деякі люди питають - а що страшного, якщо ліквідують сільську або селищну раду, ми ж від цього не будемо змушені поїхати. Але тут вони сильно помиляються. Перше укрупнення сільських населених пунктів відбувалося ще в ранні радянські часи - коли 2-3 сусідніх села об'єднували в єдину громаду. Практика тодішніх часів показала, що вже за 5 років лише села, які зберегли сільську раду продовжують розвиватися - інші ж села поступово деградують або повністю зникають. У сучасному ж випадку ситуація ще гірша.

По-перше, в селах, де зникне сільська рада згодом скоріш за все зникне і фельдшерсько-акушерський пункт, школа та будь-які інші установи, які фінансуються із бюджету, бо бюджету нової громади не вистачить на утримання всіх цих закладів. Тут не слід забувати що тепер на місцеві ради переклали ще й дошкільну освіту і ремонт місцевих доріг. Зникає орган соціального захисту (оформлення субсидій), зникає землевпорядник, зникають просто люди, які живучі в цьому селі прагнуть щоб в ньому було гарно жити.

За будь-якою довідкою чи з будь-якого питання людині треба буде їхати в центр об'єднаної громади, який може знаходитися за 30-40, а то і 70 кілометрів від села, де людина проживає.

Крім того, голос мешканців сіл без ради вже ніколи не буде почутий, бо представництво у єдиній раді пропорційне - тобто, залежить від кількості населення. І більшість депутатів завжди буде представляти те селище, яке є центром "об'єднаної громади". Фінансування ремонту доріг, оснащення шкіл, реконструкція комунікацій та багато іншого залишаться нездійсненою мрією, адже перевага в цих роботах буде надаватись центрам об'єднаної територіальної громади.

Враховуючи наслідки ліквідації сільських рад люди почнуть масово виїжджати з занепадаючих населених пунктів. Спочатку до центру громади, потім до районного центру, згодом - до міста. І їх не можна в цьому винити, бо перспектив розвитку такого села вже не має.

До речі, обласна влада навіть не приховує, що ніхто не планує розвивати маленькі села - в плані їх так і назвали "Неспроможні". Одиниці сіл в Україні зможуть самостійно себе утримувати та фінансувати свої потреби.

Не потрібна земля

Чим менше людей залишається на селі - тим менше людей матимуть зв'язок із землею. Людина хоча і має пай, але коли вона не живе коло своєї ділянки, не переживає за урожайність, не бачить того, як на ній господарюють - вона, поступово, перестає розуміти, навіщо ця земля їй потрібна. Нове життя у місті потребує коштів, а тому бажаючих продати землю буде все більше. Саме в цей момент нинішня влада пропонує дозволити продаж землі.

Команда Юрія Одарченка і партія «Батьківщина» виступили категорично проти даних ініціатив влади і більшості в обласній раді. В умовах, коли 3/4 населення живе не межі бідності цю землю дуже швидко скуплять за не високу ціну олігархічні структури. В ситуації, коли в селі не буде влади, не буде громади, люди будуть постійно виїжджати в інші села - за кілька років вся земля буде в руках великих землевласників. А далі почнеться найгірше - засівати будуть найвигідніші культури - рапс та соняшник, земля буде бідніти, а результати праці людей будуть експортуватися.

Пройде лише кілька років - а Україна вже перетвориться із житниці Європи на країну, що сама потребуватиме імпорту продовольства. Як заявив нещодавно відомий фахівець в справі розвитку агропромислового комплексу народний депутат Іван Кириленко, «Батьківщина» виступає категорично проти руйнування основоположних факторів існування цілісної держави шляхом продажу національного багатства – родючої землі.

Слід нагадати, що "приватна власність" є непорушною з точку зору європейського права - таким чином нинішня влада може назавжди позбавити Україну її основного багатства - земель.

Об'єднання ж добровільне!

Багато хто скаже - а ми просто не дамо згоди на об'єднання і нас не об'єднають. Але на даний час існує ризик, що людей просто не спитають. Запропоновані владою зміни до Конституції дають право Верховній Раді об'єднувати громади і без згоди їх мешканців.

Крім того, навіть на даний час згода людей не потрібна - рішення може прийматися на рівні депутатів, при цьому для початку процедури достатньо 1/3 від складу ради.

Партія «Батьківщина» проводить постійний моніторинг таких загрозливих для населення процесів та останнім часом фіксує непоодинокі випадки «добровільно-примусового об'єднання».

Механізм місцевого референдуму паралізований – вводячи в оману громадян та спекулюючи на темі військових дій та російської інтервенції провладні сили нав'язують думку, що референдум з даного питання це шлях до сепаратизму. Громада позбавлена такого важеля впливу на владу, як гарантоване Конституцією право висловлювати свою думку на референдумі.

Залишається єдиний вихід - загальні збори громадян. Так, в селах можливо провести те, що часто називають "сільська сходка" - коли люди разом зможуть зібратися та прийняти обов'язкове для виконання владою рішення.

Наприклад, рішення про відмову брати участь в примусовому об'єднанні громад та незгоді із розробленим планом Путілова-Порошенко-Опоблоку, що призведе до обезземелювання простих людей.

Кожен має можливість організувати в селі такі збори і влада повинна буде нас почути. Саме через те, щоб донести думку громади до влади Юрій Одарченко і виступив на чолі громадського руху херсонців проти знищення села. Давайте разом захищати свої рідні села від знищення.

Дмитро ІЛЬЧЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон