«Гідропарк Шуменського» у Херсоні

Відомий журналіст і фотохудожник, постійний автор «Херсонців» Олександр Голобородько побував з онучком на річці Вірьовчиній у Шуменському мікрорайоні Херсона і поділився враженнями.

Майже безлюдна територія. Навколишніми мешканцями, дорослими та дітьми, експлуатується перехід із «заборонним» написом - між Шуменським та селищем Куйбишевим (це місце вимагає уваги, потрібно посилити ступінь захисту!).

Вузесеньке річище Вірьовчиної в очеретяних плавнях ледь жевріє. Фактично, річки немає, вода стояча, покрита болотною ряскою. А кілька ж десятиліть тому була ідея створити на Вірьовчиній «гідропарк Шуменського» із пляжем, прогулянковими човнами тощо!

Частина води з міських очисних споруд надходить до Кошової трубопроводом, прокладеним на правому березі Вірьовчиної (цікаво, яка ступінь очищення цих стоків?). Коли стік річки був сильнішим, зарощі очерету на Вірьовчиній виконували роль біофільтру, за відсутності ж води очеретяна рослинність долини річки поступово загине.

Щоб річка ожила, потрібне насамперед посилення її стоку, а не «перехват» води водосховищами Миколаївської області (див. кореспонденцію Олександра Захарова у «Гривні» за 15.06.2016).

Плюс боротьба із забрудненими скидами по всій течії. Очевидно, без погоджених дій адміністративних та екологічних служб двох областей – Херсонської та Миколаївської – у цій ситуації не обійтись.

Херсон міг би постояти за збереження одного зі своїх неповторних природних реліктів – Вірьовчиної.

Олександр ГОЛОБОРОДЬКО,
фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон