Херсонським пільговикам роздаватимуть гроші

В Уряді знову заговорили про «монетизацію». Що це таке? Чергове владне намагання задурити голови, чи реальний крок щодо покращення життя? Що робитиме держава далі?

Роздавати «абстракті» субсидії, чи ті, хто має право нарешті отримуватимуть обігові кошти прямо в руки?
Скільки людей, стільки думок. Хтось вважає, що краще «синиця», хтось сподівається упіймати «лелеку»...

Розмова про те, що пільги повинні бути «монетизовані» (т.т. «конвертовані» у реальні гроші), які людина буде отримувати на руки, тривають років 10 – 15. І от, нарешті.

Невже? Відповідно до заяви Міністра соціальної політики Андрія Реви, нарешті розроблено законопроект, який буде визначати кому й скільки держава надасть реальних грошей в прямо в руки.

Що таке монетизація на практиці? Кожна пільгова категорія (а їх у нас зо два десятки) має право на певні «виплати». Наприклад, певні категорії мають право на «безплатний» проїзд у громадському транспорті. Право мають всі незалежно від місця проживання (село, місто). Чи всі користуються ним?

Хтось з пільговиків безплатним їздить у транспорті щодня, наїжджаючи десятки кілометрів. А селянин? Він користується маршруткою чи тролейбусом 1 раз на рік (коли приїжджає у обласний центр). А субсидії? Вони пораховані на всіх. От і виходить, що хтось «перебирає», а хтось не отримує взагалі.

Кому від цього вигода? Тому, хто їздить кожного дня. Хто у програші? З одного боку пільговик, який живе у селі (передмісті) він не отримує покладені йому державою пільги, з іншого – власник транспортного засобу, якому далеко не завжди повертають гроші, за проїзд пільговиків.

Той самий комунальний тролейбус – у салоні сила-силенна народу, а за квиток заплатили 3 – 4 особи: обігових грошей катма. Не секрет, що тролейбус найсоціальніший вид транспорту. Чи вчасно держава перераховує тролейбусникам субсидії?

Питання риторичне – всі знаємо, яка складна ситуація у ХТУ. Чому? Пільговики начебто платять, але не «живими», а абстрактними коштами. Що буде, коли пільга буде «монетизована»?

Кожен пільговик матиме «живі» гроші, якими буде оплачувати проїзд. Маєш пільгові кошти на 10 поїздок – їжджай. Не хочеш їхати – витрачай на щось інше. Хочеш їздити більше – плати.

Міністр вважає: «...справедливо буде замість умовної пільги надати людям однакові суми грошей. А на що вони їх врешті-решт витратять: на продукти, ліки або відпочинок – вирішать самі...».

Експерти вважають: «пряме» виділення грошей є більш ефективним, і більш соціально рівним. В решті-решт, що таке «монетизація»? Процес перетворення зобов'язань держави на конкретні кошти пільговикам.

Крім того, міністр пояснив, що субсидії – це не пільги. Пільга – це преференція, яка надається державою людям з однаковим статусом. Т.т. якщо людина інвалід, то вона має певні преференції. Субсидія – це адресна державна соціальна допомога, яка визначається майновим станом громадянина.

В Уряді стверджують: проект готовий і буде переданий для розгляду ВРУ.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон