Розширюють єдиний міжнародний аеропорт Херсонщини

Влада Херсонщини розширює територію єдиного в краї міжнародного аеропорту в обласному центрі.

На придбання у власників 3,8 гектара прилеглої території передбачили 600 тисяч гривень. Але ці витрати -- тільки перший етап. Адже додаткова ділянка знадобилася для розширення та подовження старої злітно-посадкової смуги (її проклали ще за часів СРСР) відповідно до 3,1 та на 510 метрів.

Така реконструкція дасть змогу приймати для дозаправки навіть міжконтинентальні авіарейси та великі чартерні літаки, відповідно збільшивши і доходи летовища.

Та на будівництво додаткової ділянки ЗПС у відповідності до світових стандартів потрібна колосальна сума у чверть мільярда гривень. Таких грошей немає ні в обласному бюджеті, ні в комунальному підприємстві "Херсонські авіалінії", яке обслуговує повітряні ворота краю. Тож усі сподівання -- на затверджену урядом ще торік державну програму розвитку аеропортів.

Вона передбачає інвестування до 2023 року у Херсонський аеропорт 1,1 мільярда гривень. І якщо модернізацію злітно-посадкової смуги профінансують до кінця нинішнього чи, принаймні, на початку наступного року, то всі роботи можна буде завершити у 2017-му, запевняє директор КП "Херсонські авіалінії" Григорій УСИК.

Але замостити ділянку надміцним бетоном, облаштувати розмітку й систему освітлення недостатньо. Треба ще й убезпечити злітно-посадкову смугу від підтоплення. Раніше надлишок ґрунтових вод відкачували 34 свердловини горизонтального дренажу, але робочими з них залишилися тільки дві, та й частину труб розікрали в ті часи, коли летовище не працювало. Все це також треба відновлювати, щоб через зміщення надміру зволожених пластів ґрунту вся реконструкція не пішла нанівець.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон