Олександр Співаковський: Дієві механізми диверсифікації джерел фінансування ПТНЗ ще слід напрацювати

Проблема фінансування є сьогодні однією з найактуальніших проблема української професійної освіти— наголосив у своїй доповіді на парламентських слуханнях з питань профтехосвіти перший заступник голови Комітету ВР з питань освіти та науки Олександр Співаковський.


«Ця проблема загострилася у зв'язку з тими рішеннями, що були прийняті наприкінці минулого року. Закон України «Про державний бюджет України на 2016 рік», а також деякими змінами до Бюджетного кодексу, що мали на меті переведення закладів професійної освіти на фінансування з місцевих бюджетів. На практиці це створило загрозу існування для багатьох з цих закладів», - сказав він.

Доповідач розповів про заходи, що були вжиті профільним парламентським комітетом для скасування цього поспішного і незбалансованого рішення.

Проте, на думку О.Співаковського, будь-які прийняті зараз рішення будуть «точковими». Наразі ж необхідно шукати дієві механізми диверсифікації фінансування профтехосвіти.

«Навіть попри велике бажання, забезпечити повне, стовідсоткове фінансування закладів професійної освіти з державного бюджету неможливо. Нам слід напрацювати механізми диверсифікації джерел фінансування», - підкреслив він.

На його думку, слід переходити до моделі так званого «гібрідного» фінансування, коли значну частину коштів дає держава, а решту — місцеві громади і бізнес.

«Разом з фінансуванням з державного бюджету, яке надходить у вигляді субвенції, навчальним закладам слід також працювати над тим, щоб переконати місцеві органи самоврядування у необхідності виділяти додаткове фінансування, а також - залучати фінансування з приватних джерел», - наголосив нардеп

Додатковим джерелом фінансування ПТНЗ також можуть бути гранти європейських інституцій. Окрім цього, навчальні заклади повинні навчитися самостійно заробляти кошти наданням послуг чи продажем виготовленої продукції, вважає нардеп. Але для цього уряд має стимулювати їх прибуткову економічну діяльність шляхом лібералізації податкової та регуляторної політики.

«Також, за умови згоди різних політичних сил, можливе введення спеціального відрахування з фонду соціального страхування на перепідготовку та підвищення кваліфікації, а також впровадження трансферу податку з доходів юридичних осіб або з податку на прибуток підприємств на користь закладів професійної освіти як неприбуткових організацій», - запропонував О.Співаковський.

Більш детально про парламентські слухання на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення» можна дізнатися тут.

Олег АЛЕКСАНДРОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон