Співаковський про стратегію розвитку профтехосвіти

Розвиток професійно-технічної освіти не може бути виключно справою визначених державних структур чи самих навчальних закладів.

Стратегія розвитку профтехосвіти має стати загальнодержавною, загальнонаціональною справою, - переконаний народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань освіти та науки Олександр Співаковський.

«Професійна освіта великою мірою є запорукою економічного зростання країни. Кадровий потенціал, трудові ресурси будь-якої держави формуються саме у сфері професійної освіти. Через це стратегія розвитку професійної освіти – це загальнодержавна і загальнонаціональна справа», - заявив він у своїй доповіді під час парламентських слухань з питань проблем профтехосвіти, що відбулися у Верховній Раді України 1 червня.

Стратегія модернізації і розвитку профтехосвіти «має враховувати потреби та інтереси всіх зацікавлених сторін, всіх стейкхолдерів освіти», тому не може прийматися кулуарно, наголосив О.Співаковський.

Він наголосив, що формування державної політики у цій сфері повинно відбуватися не революційним, а еволюційним шляхом. А головним принципом має стати людиноцентризм, тобто навчальне середовище має стати максимально зручним і дружнім для учня та студента.

«Необхідно розвивати перелік сучасних професій, які затребувані на ринку праці, оновлювати зміст освіти, сприяти розвитку різних форм навчання і їх комбінації задля доступності усіх верств населення до навчання впродовж життя», - окреслив нардеп першочергові завдання.

Свою долю відповідальності за реалізацію стратегії розвитку ефективної професійної освіти, за словами керівника профільного Комітету, мають нести суспільство, навчальні заклади, здобувачі освіти, їхні батьки та роботодавці, професійні асоціації та фахові спільноти, а також - зацікавлені громадські організації.

«Від того, як усім нам - і державі, і закладам освіти, і роботодавцям та фаховим спільнотам - вдасться налагодити взаємовигідне співробітництво, залежатиме і становище освіти, і становище бізнесу, і стан економіки всієї нашої країни», - підкреслив у своїй доповіді Олександр Співаковський.

Більш детально про парламентські слухання на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення» можна дізнатися тут

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон