Журналісти з інших областей України оцінили Херсонщину

10 журналістів з семи областей України п'ять днів провели на Херсонщині. За цей час вони встигли познайомитися з Херсонською областю та виявити її плюси і мінуси.

На Херсонщину працівники ЗМІ завітали завдяки проекту МО «Нова генерація» «Схід та Захід разом – простір діалогу». Побували журналісти в Херсоні, Голій Пристані, Чаплинці. Відвідали біосферний заповідник «Асканія-Нова», ознайомились з громадськими організаціями.

А сьогодні, 27 травня, взяли участь в круглому столі «Етичні аспекти роботи журналіста в умовах війни», який відбувся на факультеті філології та журналісти Херсонського державного університету, на який також були запрошені представники місцевих ЗМІ і студенти факультету.

«Питання, яке виноситься на круглий стіл дуже актуальне. Я б хотіла, щоб кожен, щось сказав на цю тему. Питання дуже актуальне ще від початку окупації Криму. Дискусії тривають і між журналістами, експертами, щодо дієвості стандартів інформаційної журналістики в умовах гібридної війни. Озвучуються різні аргументи, ідеї і чимало колег приходять до крайньої думки, що має бути цензура, але ж тоді, чим ми будемо відрізнятись від країни-агресора? Як протистояти пропаганді та правильно діяти в інформаційній війні?», - зазначила голова Херсонського прес-клубу Оксана Жиляєва.

В свою чергу журналісти з інших областей поцікавилися у місцевих, як їм працювалося та працюється на блок-постах, на адміністративному кордоні з Кримом, як висвітлювались та й наразі висвітлюються події, які там відбуваються. Цікавилися, які були настрої на Херсонщині після окупації Криму, адже з того часу російські військові наблизились до кордону з Херсонською областю.

«Мені один раз доводилось бувати біля кордону, - зазначив викладач факультету філології та журналістики, очільник обласної організації Національного союзу письменників України Василь Загороднюк.«Я не чув там ні вибухів, ні пострілів, але небезпека відчувається і в місцевих жителях, і солдатах. Наша місія була просто поспілкуватися, більше з якоїсь моральної точки зору, вселити дух патріотизму і люди це розуміли, але з тривогою помічалось, що не всі готові це сприймати. Це особливо тривожить. Я думаю, що наразі ситуація змінюється. Зараз ось розпочалась радіотрансляція до Криму з України».

Більше години місцеві та приїжджі журналісти обговорювали тему круглого столу, виясняли, як дотримуватися журналістських стандартів, того ж балансу думок, коли треба давати точки зору обох сторін конфлікту, а сьогодні, на жаль, ми знаємо, хто є цією другою стороною.

Прийшли присутні на засіданні круглого столу й до висновку, що між Західною та Південною Україною не має величезних бар'єрів. Що Херсонщина гостинно зустріла Захід, а той в свою чергу добре зустрічає Південь та Схід.

Тетяна БОЙКО

P.S. Зовнішній вигляд міста Херсона гостей не дуже задовольнив. Те, що багато української символіки їм сподобалось, а ось те, що в центрі міста ростуть будяки – не дуже...

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон