На Херсонщині загниває врожай полуниць

До половини врожаю полуниць можуть втратити аграрії Херсонщини через погодні примхи.

Як на початку травня у південних степах пішли рясні дощі, вони спершу тільки раділи: адже два попередні роки потерпали від весняних посух.

Та коли протягом чотирьох тижнів на регіон вилилося майже дві з половиною місячних норм опадів, виробники сполошилися: адже ароматні ягоди на плантаціях не визрівають, а гниють! Хоча експерти вважають, що трагедії через це можна не чекати.

- Втрати врожаю полуниць внаслідок надмірного зволоження справді можуть сягати від 20 до 50 відсотків. Але нині маємо перевиробництво ягоди, через яке оптові закупівельні ціни часом падали до десяти гривень за кілограм, тобто значно нижче собівартості.

Якщо на ринку зменшиться пропозиція, закупівля подорожчає, тож виробник не програє, - зазначив віце-президент Асоціації фермерів України, керівник фермерського господарства "Зоря Херсонщини" Леонід КИРИЧЕНКО. - Крім того, якщо травневі дощі -- удар по власникам ягідних плантацій, то для тих, хто вирощує зернові, - це просто "бальзам на душу", оскільки можна зекономити на оплаті електроенергії на зрошенні.

Утім, згадана економія також може виявитися "палицею на два кінці". Збирання озимих у Таврії зазвичай починають на початку липня. Якщо до цього часу зливи триватимуть, то на полях активно розвиватимуться різноманітні хвороби культурних рослин, та й косовиця ускладниться. А зрештою, і зерна зберуть менше.

А ось любителі "тихого полювання" від дощового травня виграють однозначно. Вперше за два десятки останніх років у рукотворних лісах краю навесні повитикалося стільки маслюків та білих грибів, що натовпи охочих навіть не встигають їх збирати.

Якщо на початку травня ціна свіжих білих трималася на рівні 80 гривень за кілограм, то за два тижні впала до 40--45. А нині на імпровізованих придорожніх базарчиках у найбільш заліснених Цюрупинському, Голопристанському та Каховському районах області кілограм добірних білих грибів охоче віддають за тридцять гривень. Та ще й припрошують.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон