Чому замовкли херсонські куранти

Херсонці сумують, і є з чого: замовкли столітні куранти на башті колишньої міської Думи, а нині художнього музею (на знімку).


Не розливається з висоти щогодини й мелодія змалечку знайомої пісні "Ой Дніпро-Дніпро...". Городяни поспішили зробити висновок, що куранти знову вийшли з ладу, як це вже було два десятиліття тому. І... помилилися.

Директор художнього музею Аліна ДОЦЕНКО каже, що проблема не в механічних деталях. Електроніка, якою свого часу замінили механіку, працює справно, та й башта, на чиє укріплення витратили 80 тисяч бюджетних гривень, стоїть міцно. Біда в іншому: відпрацювали свій короткий вік потужні підсилювачі на башті, що розносили звуки знайомої кожному городянину пісні на багато кілометрів. А нова апаратура на заміну коштує не менш як 18 тисяч гривень, а такої суми не знайти.

Художній музей фінансується з обласного бюджету, але облрада виділяти кошти на "супердинаміки" не поспішає -- інших фінансових "дірок" треба затикати чимало. Адміністрація музею звернулася по допомогу до міськради, однак і там отримала відкоша: мовляв, з муніципального бюджету не можна давати гроші на заклад, що є обласною комунальною власністю. За законом, може, воно й правильно, однак куранти були й залишаються насамперед міською пам'яткою, що цікавить і численних гостей. Тож "мовчазні" куранти з поламаними підсилювачами туристичної привабливості Херсону не додають.

Дивина якась: і в обласній, і в міській раді чиновники за першої-ліпшої нагоди б'ють себе в груди, запевняючи, що готові на будь-що, аби туристів до нас більше приїжджало. Та коли для цього треба зробити бодай щось конкретне, одразу знаходиться тисяча "цілком законних" причин і пальцем не поворухнути. От і мовчать куранти на башті художнього музею.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, фото автора
Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон