Живопис на порозі болю...

Вчора, 18 травня у Генічеську згадували жертв депортації кримських татар. Зазвичай ці заходи проходили у Новоолексіївці, але час і політика диктує свої правила, які поки що хочеться сприймати, як виняток.

Те, що зараз красується на довготривалій оборонній точці біля Меморіального комплексу загиблим морякам у Генгірці, не помітити просто не можливо. Там, замість вигравіруваних на Доті написів "9 травня" з'явилися червоні цифри 18 травня, тамга і мусульманський півмісяць із зіркою.

Чи не псування це історичних пам'яток, кажучи іншими словами - акт вандалізму? Сумніваюся, що тим хто розмалював ДОТ в пориві ейфорії чи може під впливом чого-небудь, відома хоч крапля тієї багатостраждальної історії, яку пережила Арабатська стрілка, Генічеськ та генічани у далекому 1941 році.

В ті страшні часи моряки-артилеристи 127-ї батареї Чорноморського флоту вистояли в нерівному бою з фашистами, відбили всі їх атаки і ціною власного життя не віддали ворогові жодної п'яді землі Арабатської стрілки, не пропустивши ворога саме в КРИМ. В цьому найвища заслуга червонофлотців, старшин, офіцерів 127-ї морської артбатареи.

І цим ганебним вчинком, "митці" замалювали данину історичному минулому, шану тим, хто ціною власного життя подарував надію на мирне життя тисячам людей, серед яких можливо були їхні ж дідусі і бабусі, а може і батьки.

Меморіальний комплекс, споруджений на Арабатській стрілці морякам-артилеристам 127-ї батареї, є визнанням їх заслуг до своєї Батьківщини того часу. Зрештою, історія – це не підручник з літерами, а життя людей, що перейшли в минуле. Пам'ятаємо...

Денис СТЕЦЕНКО

За розвиток Генічеського району

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон