Кладовище в приватні руки?

Поки комунальна ритуальна служба Каховки воює з конкурентами, що несподівано у них з'явилися, жителі міста часом не можуть отримати кваліфіковану допомогу з транспортування померлих.

Минулий понеділок голова каховського ОСББ "Першотравнева, 29" Тетяна Вегер згадує, як кошмарний сон. На 5-му поверсі її багатоквартирного будинку померла людина. Небіжчик пролежав у закритій наглухо кімнаті під променями сонця 4 дні, перш ніж сусіди відчули щось не те.

— Саме в ці дні 58-річний чоловік був у помешканні один: його жінка доглядала в західній Україні хворого батька. Ані вона, ані ми додзвонитися або достукатися до нього не змогли.

Наші звернення до управління з надзвичайних ситуацій і дільничного інспектора поліції з проханням допомогти потрапити до квартири ні до чого не призвели. Не могла потрапити туди й дружина, котра терміново повернулася додому: двері були зачинені зсередини.

Зрештою, коли ми змогли відкрити замок, побачили напіврозкладене тіло сусіда. І тут виникла наступна проблема: як його вивезти до моргу, як винести тіло з квартири? Звернення до дільничного, до першого заступника міського голови Павла Пуляєва, до знайомих комунальників ні до чого не призвели. Ми ніде не змогли зна­йти ані мішка, ані протигаза, ані фахівців, які могли б допомогти.

Зрештою, вдалося домовитися з трьома алкоголіками, які погодилися на своїх плечах винести небіжчика. Це було жахливе видовище, адже загорнути тіло до пуття так і не вдалося. Після того ми довго вимивали всі сходинки і підлогу та провітрювали всі приміщення: сморід стояв на весь дім, — розповідає Тетяна Вегер.

За словами жінки, подібні випадки — не рідкість у місті. Час від часу з необхідністю винести ушкоджене тліном тіло доводиться і представникам інших ОСББ.

Натомість, як виявилося, під час засідання постійних депутатських комісій Каховської міськради 21 квітня необхідний для таких випадків інвентар є в ритуальній службі при міському КП «Комунальне транспортне підприємство».

Як запевнили його працівники, вони мають і спецмішки, і протигази для винесення напіврозкладених тіл. Проте з їхніх слів стало зрозуміло, що представників ритуальної служби зараз непокоять зовсім інші речі, які напряму можуть вплинути на якість надання цього виду послуг у місті.

— Нині міське кладовище поступово передається у приватні руки, — заявили представники ритуальної служби. — Керів­ництво «КТП» уклало договір з приватною фірмою, яка відремонтувала будинок доглядача кладовища і тепер не пускає нас на свої робочі місця. Складається враження, що нас поступово залишають без роботи, позбавляючи можливості надавати послуги населенню.

— Ні про яку передачу кладовища приватним особам мова взагалі не йде. Воно як було у комунальній власності громади, так там і залишиться, — коментує ситуацію в. о. директора КП «КТП» Олександр Зайцев. — Дійсно, ми уклали договір з «Ритуальним домом», який висловив бажання відремонтувати будиночок доглядача і навести порядок на території самого кладовища. Ця пропозиція була дуже доречною, адже наша ритуальна служба не займалася його прибиранням, і кошти на це не виділялися з місцевого бюджету. Зазвичай ми направляли туди людей, які вичищали все перед Великоднем. Але тепер там чистота і порядок.

За словами Зайцева, представники комунальної ритуальної служби перекручують факти, та й робочих місць у них ніхто не забирав і забирати не збирався.

«Вони є госпрозрахунковою дільницею нашого підприємства, що останнім часом постій­но працювала зі збитками. Приватні фірми — такі самі суб'єкти господарювання, як комунальне чи будь-яке інше підприємство. На мою думку, від появи їх на ринку ритуальних послуг виграють усі, адже з'явиться конкуренція, а люди матимуть вибір — до кого їм звертатися», — підкреслив в. о. директора «КТП».

Утім, депутатів міськради заява Олександра Зайцева не задовольнила, і вони вирішили винести це питання на обговорення на своїй сесії.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон