Особливості тижня
23 квітня (субота) – Лазарєва субота. Цього дня християни згадують диво воскресіння Христом праведного Лазаря, яке здійснене у посвідчення майбутнього воскресіння усіх померлих.
24 квітня (неділя) – Вхід господній в Єрусалим (двунадесятне свято), або Вербна неділя. Цього дня ті, хто молиться приходить у храм з гілками верби, які замінюють у нас пальмові гілки.
Що можна їсти на цьому тижні
Понеділок, 18 квітня – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи).
Вівторок, 19 квітня – варена рослинна їжа без олії.
Середа, 20 квітня – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи).
Четвер, 21 квітня – варена рослинна їжа без олії.
П'ятниця, 22 квітня – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи).
Субота, 23 квітня – варена їжа з додаванням рослинної олії, вино, ікра.
Неділя, 24 квітня – варена їжа з додаванням рослинної олії, вино, ікра, дозволяється споживати рибу.
Рецепти для пісного меню
Сьогодні я пропоную рецепті страв, які можна готувати у горщечках.
Пшоняна каша з гарбузом
Знадобиться: 1 склянку пшона, 200 грам очищеного гарбуза, пакетик ванільного цукру, сіль.
Калорійність (на 100 грам): 51 кКал.
Приготування: Пшоно ретельно промити, гарбуз нарізати кубиками. У горщики викласти спочатку гарбуз, потім – пшоно, посолити, додати ванільний цукор і залити вміст водою на три четверті. Накрити горщики кришками і поставити у духовку, розігріту до 160 – 180 градусів, на 35 – 40 хвилин, після чого вимкнути нагрів і залишити кашу упрівати ще на 10 – 15 хвилин.
Квасоля у горщику
Знадобиться: 160 грам сухої квасолі, 5 цибулин, рослинна олія, мелений чорний перець і перець чилі, сіль.
Калорійність (на 100 грам): 261 кКал.
Приготування: Квасолю замочити на ніч у великому обсязі холодної води; наступного дня воду злити, квасолю промити, залити чистою водою і варити 1,5 години – майже до готовності. Цибулю нарізати півкільцями і томити на невеликому вогні під кришкою 25 – 30 хвилин, після чого посолити і додати мелений чорний перець і чилі.
У горщики викласти квасолю і цибулю шарами (першим і останнім шаром повинна бути квасоля) і залити водою, в якій варилася квасоля, на дві третини. Горщики накрити кришками і поставити у холодну духовку, яку потім потрібно розігріти до 170 – 180 градусів. Через годину духовку вимкнути, ще через 20 хвилин можна діставати з неї горщики – страва готова.
Простий гювеч
Знадобиться: 1 кабачок, 1 баклажан, 1 болгарський перець, 2 помідори, 2 картоплини, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, пучок петрушки або кропу, 100 мілілітрів білого сухого вина, рослинне масло, чебрець, мелений чорний перець, сіль.
Калорійність (на 100 грам): 63 кКал.
Приготування: Цибулю нарізати тонкими півкільцями і обсмажити до золотистого кольору. Кабачок, баклажан, картоплю, перець нарізати великими кубиками. Перець додати до цибулі, злегка обсмажити все разом і розкласти по горщикам; зверху розкласти картоплю, на неї кабачок. Вміст кожного горщика посолити, поперчити, покласти по дві гілочки чебрецю. Зняти шкірку з помідорів, нарізати їх шматочками і розкласти поверх кабачка.
Баклажан обсмажити на тій же сковороді, де смажилася цибуля, і розкласти поверх помідорів. Часник нарізати пластинками, зелень дрібно порубати і засипати у горщики. Залити у горщики вино, змішане з чистою водою у співвідношенні 1: 1. Накрити горщики кришкою і поставити у розігріту до 200 градусів духовку на 40 – 50 хвилин.
Гречка з грибами
Знадобиться: 1 стакан гречки, 250 грамів свіжих грибів, i цибулина, рослинне масло, мелений чорний перець, сіль.
Калорійність (на 100 грам): 69 кКал.
Приготування: Гречку насипати у горщики рівними порціями, залити у кожен по півсклянки холодної води, посолити і поставити у розігріту до 200 градусів духовку на 25 хвилин. Цибулю дрібно нарізати, обсмажити до золотистого кольору і відкласти. Гриби нарізати пластинками, обсмажити на тій же сковороді; наприкінці повернути у сковороду гриби, все перемішати.
Горщики з гречкою вийняти з духовки, розкласти гриби на кашу, накрити кришками і повернути у духовку; через 5 хвилин вимкнути вогонь і дати каші упрівати ще 10 – 15 хвилин.
Сергій ОСОЛОДКІН