Сміттєві контейнери в Херсоні роздаватимуть безкоштовно

Про необхідність впровадити роздільний прийом сміття та його утилізацію херсонські чиновники теревенили років із двадцять.

Та лише зараз вони перейшли від розмов до конкретних справ. І то – лише в одному з трьох районів обласного центру. Дніпровська райрада Херсона замовила виправній колонії № 10 у приміському селі Дар'ївці виготовити сотню пластикових контейнерів для утилізації пластикових пляшок. Сто тисяч гривень на це виділили з міського бюджету у рамках програми благоустрою.

– Проект не є комерційним, і не чекаємо від нього жодних прямих прибутків. Натомість контейнери безкоштовно роздамо об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Вони встановлять їх на прибудинковій території, аби туди скидали непотрібний членам ОСББ пластик. Надалі приватні підприємці, котрі заробляють на переробці ПЕТ-пляшок, будуть самотужки забирати їх з контейнерів, і платити кондомініумам за сировину. Таким чином, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків «убивають двох зайців».

По-перше, зменшуються обсяги сміття, яке потрібно вивозити на комунальний полігон для утилізації побутових відходів.

По-друге, платня за використані пляшки стане для ОСББ хоч невеличким, але постійним джерелом додаткового доходу. Його також можна спрямувати на впровадження енергоощадних технологій. Приміром, плати за пляшки буде цілком досить, аби встановити у всіх під'їздах багатоповерхівки «економні» світлодіодні лампочки, знизивши витрати на електроенергію,– коментує голова Дніпровської райради Херсона Владислав КОНДРАТОВ.

Надалі біля житлових будинків у районі з'являться також окремі контейнери для паперових відходів та скла. Пропозиції від бізнесменів, котрі спеціалізуються на утилізації згаданих видів вторинної сировини, вже надходять.

А для муніципальної влади міста проект є пілотним: якщо господарі квартир навчаться сортувати своє сміття, а підприємці – виконувати зобов'язання з його вивезення та оплати без затримок, контейнери для окремих видів відходів з'являться і в інших двох районах обласного центру.

Можливо, цьогоріч нарешті запрацює і сортування сміття на самому полігоні для утилізації ТБО – його там накопичилися цілі еверести й монблани. Власне кажучи, іншого виходу просто немає: адже з 1 січня 2018 року в Україні сортування сміття перед його утилізацією стане обов'язковим.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон