Що можна їсти у третій тиждень Великого Посту

Настає третій тиждень Великого Посту, який закінчиться Пасхою – 1 травня 2016 року.

Особливості цього тижня

По-перше, субота третьої седмиці (2 квітня, 2016) – день особливого поминовіння покійних – «Всесвітня батьківська субота». Кожний з нас повинен розуміти всю важливість цієї молитовної пам'яті.

Та про те, що тут ми виступаємо у ролі певної опори. Ми молимо про заспокоєння душі, відпущення гріхів, і якщо робимо це дійсно від чистого серця, то даємо неймовірну підтримку своїм близьким.

По-друге, тиждень Хрестопоклонний. У неділю третьої седмиці Великого Посту, на Цілонічнім бдінні, з вівтаря, на центр храму, виноситься Животворящий Хрест Господень, якому вклоняються віруючі протягом усього наступного тижня, до п'ятниці.

Цей день, у середині посту, встановлений для підбадьорення віруючих і зміцнення їх духовних чинностей, для нагадування про рятівні Страсті Господні і про те, що слідом за ними буде преславне Воскресіння.

Раніше Великий піст був тісно пов'язаний не тільки із Великоднем, але й з Таїнством Хрещення. Вважалося, що час Великого посту для людей, яких називали «оглашенними» (тобто готовими до прийняття святого Хрещення) – особливий підготовчий період, до якого вони підходять з особливою увагою й трепетом.

По-третє, ввечері цього ж дня (неділі) служать Пасію.

Що можна їсти у третій тиждень Великого посту?

Можна їсти городину, фрукти, крупи різного роду. Як і раніше не дозволяється прийняття їжі тваринного походження (молоко, яйця, м'ясо й риба), також з понеділка до п'ятниці, якщо на ці дні не припадають якісь свята (Церковні), не вживається й рослинна олія.

Однак слід пам'ятати, що всі ці правила прописані у монастирському статуті. Миряни (ті, хто не є монахами), як правило, постяться м'якше – наприклад, обмежуються тільки виключенням з повсякденного раціону їжі тваринного походження та риби (або риби у будні дні).

Нагадуємо, що для певних категорій людей – Церква робить виключення, або послаблення (порадьтесь з Вашим духівником).

Понеділок, 28 – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи)

Вівторок, 29 – гаряча їжа без масла

Середа, 30 – сухоїдіння

Четвер, 31 березня – гаряча їжа без масла

П'ятниця, 1 квітня – сухоїдіння

Субота, 2 квітня – гаряча їжа з рослинною олією, вино

Неділя, 3 квітня – гаряча їжа з рослинною олією, вино

Як різнобарвити їжу Великого посту?

Ми продовжуємо пропонувати вашій увазі рецепти пісних страв, які допоможуть зробити ваш Піст більш різноманітним.

У нашій країні, через особливості клімату, пісне харчування видається особливо складним, проте у пошуках цікавих страв з овочів можна звернутися до кухонь інших країн світу, в яких овочеві легкі страви, за будь-яких причин, зустрічаються частіше.

Овочевий «Мхалі» (грузинська кухня)

Знадобиться: 200 г білокачанної капусти/солодкого перцю/буряка/шпинату/ріпчастої і зеленої цибулі, 90 г волоського горіху, 20 г зелені (кінза, петрушка, кріп), 15 г винного оцту, 5 г часнику, 6 г червоного перцю, 3 г хмелі-сунелі, сіль.

Приготування: мхалі по-грузинськи. Овочі підготувати, промивши і видаливши все непотрібне, відварити до готовності з невеликою кількістю води (або можна запекти їх у духовці, або обшпарити – молоду капусту), відкинути на друшляк, дати охолонути, віджати і дрібно порубати. Розтовкти горіхи з часником, додати рубану дрібно зелень, приправи, перець, сіль, оцет, перемішати. Залити овочі заправкою і перемішати.

Подавати: у гарячому або холодному вигляді.

Пісні овочі по-китайськи

Знадобиться: 2 склянки води, 1 – 2 цибулини, 3 – 4 капелюшки гриба без ніжок, 1 морква середня, 1 стакан суцвіть броколі, 1 стакан китайської капусти, 1,5 ст.л. крохмалю білого, соєвий соус.

Приготування: цибулю нарізати півкільцями, гриби без ніжок замочити у невеликій кількості води, моркву нашаткувати соломкою, китайську капусту нарізати по діагоналі на шматочки по 2,5 см шириною. Воду у каструлі довести до кипіння, покласти гриби та цибулю, зробити вогонь мінімальним, накрити кришкою, проварити 45 хв, додати броколі та моркву, накрити кришкою, проварити 2 – 3 хв, покласти капусту, проварити 1 хв. Крохмаль розвести 2 – 3 ст.л. води, влити суміш у каструлю при постійному помішуванні, коли соус стане майже прозорим та набуде кремової консистенції, скропити все соєвим соусом.

Подавати: до рису або локшини.

У якості основного блюда можна приготувати й просто відварну картоплю, рис, сочевицю, макарони, спагеті або перлову, гречану крупу.

Додати будь-якій з цих страв більш цікавий смак без масла дуже просто – приготуйте пісний соус з авокадо й огірка.

Пісний овочевий соус

Знадобиться: 1 частина авокадо, 1 частина свіжого огірка, сіль і спеції за смаком.

Приготування: авокадо і огірок очистити, нарізати досить невеликими шматочками і перемолоти до кашкоподібної консистенції за допомогою блендера, підсолити й приправити спеціями за смаком. Чим більше огірка буде додано, тим більше рідким буде соус.

Харчування дійсно може бути смачним і різноманітним навіть під час самого суворого – Великого Посту. Будьте здорові!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон